donderdag 30 augustus 2007

Sikhs verontwaadigd over fouilleren tulband

Sikhs verontwaadigd over fouilleren tulband
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_564661.html

Agenten op Amerikaanse luchthavens hebben het recht gekregen om de tulband te fouilleren bij veiligheidscontroles. Dit kan ook wanneer de betrokkene al door een metaaldetector is gegaan. Het geloof van de sikhs verbiedt de mannen om hun haar te knippen en legt hen op hun haren te bedekken met een tulband. De vertegenwoordigers van de sikh-gemeenschap in de VS reageren verontwaardigd.

Behandeling per religie
"De maatregel laat de veiligheidsagenten toe om de reizigers op verschillende manieren te behandelen naargelang hun religie", meent een verontwaardigde Amardeep Singh, voorzitter van de sikhvereniging Coalition sikh. Volgens hem wil dat voor het publiek ongeveer hetzelfde zeggen als: "wie een tulband draagt is gevaarlijk". Dergelijke maatregel druist in tegen "de geest van het pluralisme waarin dit land is ontstaan".

Discriminatie? Onmogelijk!
Het agentschap voor 'Veiligheid in het verkeer' stelt dat de maatregel niets te maken heeft met religieuze voorkeur van de reizigers. "We hanteren geen criteria die betrekking hebben op ras of religie maar bouwen daarentegen garanties in om ons ervan te verzekeren dat dergelijke discriminatie niet mogelijk is", aldus een woordvoerster van het agentschap, Lara Uselding.

Geen moslims
De Coalition sikh werd na de aanslagen van 11 september opgericht om de Amerikanen vertrouwd te maken met de sikh-religie. Na de aanslagen werden immers meerdere sikhs aangevallen in New York omdat ze verward werden met moslims. (afp)

Geen opmerkingen: