Indiase diplomaten verlaten Canada na beschuldigingen moorden Canadese sikh-gemeenschap
Doelwit van de geweldsdelicten zouden bevolkingsgroepen uit Zuidoost-Aziƫ in Canada zijn, en dan met name leden van de Khalistan-beweging, die bestaat uit sikh-aanhangers die een eigen staat voor de sikh-gemeenschap willen. Aanhangers van die beweging worden in India gezien als terroristisch en separatistisch.
Vorig jaar werd prominent sikh-leider en aanhanger van de Khalistan-beweging Hardeep Singh Nijjar gedood. Dat gebeurde in een voorstad van Vancouver. In meerdere Canadese steden gingen sikhs de straat op om te protesteren tegen de Indiase regering, waarvan ze toen al zeiden dat die verantwoordelijk was voor de moord.
In India werd Nijjar gezocht om terrorisme. Hij was sinds 2015 Canadees staatsburger nadat hij in 1997 naar het land was gekomen.
De Canadese premier Justin Trudeau zei eerder al dat er aanwijzingen waren dat de Indiase inlichtingendiensten betrokken waren bij de dood van Nijjar. De Indiase regering ontkent haar betrokkenheid.
In de maanden voor de moord op Nijjar kwamen ook al andere sikh-leiders plotseling om het leven. De Canadese regering is er zeker van dat India achter de moorden zit. "De regering van India heeft een fundamentele fout gemaakt door te denken dat ze criminele activiteiten tegen Canadezen op Canadese bodem kunnen ondersteunen", aldus Trudeau.
De premier zegt zo'n 'grove schending van de soevereiniteit van Canada en het internationaal recht' niet te kunnen accepteren.
Optreden
India beschuldigde Canada er vorig jaar van dat het niet hard genoeg optreedt tegen de Khalistan-beweging binnen de Canadese sikh-gemeenschap. In Canada wonen 770.000 sikhs, de grootste groep sikhs buiten India.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten