Bij een bloedige aanval op een gebedshuis van Sikhs in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn woensdag 25 doden gevallen. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/is-claimt-bloedige-aanslag-op-sikh-tempel-in-afghanistan-zeker-25-doden~b32e9024/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2FHet is de zwaarste aanslag in jaren op de kleine Sikh-gemeenschap in Afghanistan. Hun aantal is de afgelopen decennia flink teruggelopen vanwege de burgeroorlog en de machtsovername door de Taliban. In de jaren tachtig woonden er nog zo'n half miljoen Sikhs in het land. De meesten zijn sindsdien gevlucht, onder andere om aan het schrikbewind van de Taliban te ontkomen. Geschat wordt dat er nu nog zo'n driehonderd Sikh-families over zijn.
De gelovigen werden urenlang gegijzeld door de aanvallers. Toen de veiligheidstroepen ingrepen, openden de aanvallers het vuur op de Sikhs. Ook werden handgranaten naar ze gegooid. Volgens sommige berichten waren er minstens 150 mensen aanwezig in de tempel. Militairen van de internationale troepenmacht in Afghanistan ondersteunden de speciale eenheden van het leger toen ze de tempel probeerden in te nemen
'Weerzinwekkend'
De Taliban ontkenden direct op Twitter verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. Binnen enkele uren na de aanslag claimde IS achter de aanval te zitten middels een verklaring van de media-afdeling van IS, Aamaq. De Afghaanse tak van IS zei eerder deze maand dat hun strijders verantwoordelijk waren voor een aanval op een bijeenkomst van sjiieten in Kabul. Toen kwamen 32 personen om het leven.
Diverse landen, waaronder India, Pakistan en de VS, veroordeelden woensdag de aanslag op de Sikh-gemeenschap. Buurland Pakistan noemde de aanval 'weerzinwekkend'. India, waar veel Sikhs wonen, zei dat 'lafaards' achter de aanslag zaten. De afgelopen jaren trokken veel Afghaanse Sikhs naar India.
De bloedigste aanslag tot nu toe op de Sikh-gemeenschap was in de oostelijke stad Jalalabad in de zomer van 2018. Een groep Sikhs en hindoes, onderweg naar een ontmoeting met president Ashraf Ghani, werd toen het doelwit van een zelfmoordenaar van IS. Bij deze aanslag kwamen 19 personen om