woensdag 21 september 2016

Elke jood, christen, sikh of moslim zou hetzelfde gedaan hebben

Sikh die Rahami vond: "Wat ik heb gedaan, heeft niets met mijn geloof te maken"

Harinder Bains, de eigenaar van de bar in New Jersey waar Ahmad Khan Rahami lag te slapen, wordt bedolven onder lofbetuigingen. De man hielp de politie immers de verdachte van de bomaanslagen in New York en New Jersey te vatten. Veel Twitteraars zien zijn geloof als basis voor zijn heldendaad, maar daar wil de man zelf niets van weten: "Het heeft niets met mijn geloof te maken. Ik heb gedaan wat elke Amerikaan zou gedaan hebben."

SHARE

"Elke jood, christen, sikh of moslim zou hetzelfde gedaan hebben."

HARINDER BAINS

Harinder Bains, uitbater van een bar in Linden, New Jersey, zag Rahami slapen in het portiek van zijn bar. Eerst dacht Bains dat het om een dronken man ging. "Dat gebeurt wel vaker en meestal jaag ik ze dan weg. Maar omdat het aan het regenen was, liet ik hem liggen. Ik had wat medelijden met hem", vertelt Bains. 

Toen hij op het nieuws Rahami herkende, belde hij de politie. "Ik zei hen dat die kerel er verdacht uitzag." En toen de politie aankwam, brak meteen een vuurgevecht los. Rahami schoot een agent neer en werd uiteindelijk zelf geraakt voor hij op een brancard werd afgevoerd.

"Ik ben geen held"

Meteen kreeg Bains lof toegezwaaid voor zijn "heldendaad". "Het is geen toeval dat de man die de verdachte meldde een immigrant is", klonkt het op Twitter. "Immigrant = held", luidde het elders. Maar volgens Bains zelf hebben zijn daden niets met zijn afkomst of zijn geloof te maken. "Elke jood, christen, sikh of moslim zou hetzelfde gedaan hebben", vertelde Bains aan CNN. "Ik ben geen held." 

Bains is een sikh, maar sikhs worden door hun tulband en baard vaak voor moslims aanzien. Sikhs krijgen veel haat te verwerken sinds de aanslagen van 9/11. Maar de boodschap die Bains wil brengen is er een van saamhorigheid: "We zullen sterker worden als we alles samen doen."

vrijdag 22 april 2016

Drie gewonden bij explosie sikhtempel in Duitsland

Drie gewonden bij explosie sikhtempel in Duitsland

Bij een explosie op een bruiloft in een sikhtempel in Duitsland zijn zaterdag drie gewonden gevallen. De politie gaat uit van opzet en heeft drie mensen gearresteerd.


De gewonden waren allemaal te gast op het feest in de stad Essen. Volgens de politie ging het om een 'redelijk krachtige' explosie waarbij ook ruiten sneuvelden. Een van de drie gewonden zou in kritieke toestand zijn. Sikhs zijn aanhangers van het sikhisme, een monotheïstische godsdienst van Indische oorsprong, die vaak tulbanden dragen en soms verward worden met moslims. 

Volgens de woordvoerder van de lokale politie werd na de ontploffing een gemaskerde persoon opgemerkt die de tempel verliet. De politie gaat uit van een misdaad, maar aanwijzingen dat het om terrorisme gaat zijn er niet. De verdachten worden in de nacht van zaterdag op zondag ondervraagd. 

http://www.volkskrant.nl/buitenland/drie-gewonden-bij-explosie-sikhtempel-in-duitsland~a4283927/

zondag 10 april 2016

BE : Sikhs vieren feestdag met luide en kleurrijke parade door Gent

Sikhs vieren feestdag met luide en kleurrijke parade door Gent

Vijfhonderd Sikhs hebben zaterdag hun jaarlijkse Vaisakhi-parade gehouden in Gent. De kleurrijke stoet trok onder aanvoering van trommelaars van de Sikh-tempel in de Kortrijksepoortstraat via de Lindenlei en de Sint-Michielsbrug naar de Stadshal.

Gisteren om 17:10 door http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160409_02228016

        

Vlaggendragers liepen voorop met de Belgische, Gents, Europese en Sikh-vlag. Daarachter vijf zwaarddragers die de eerste vijf gedoopte Sikhs voorstellen. Onder de stadshal werden liederen gezongen en gratis maaltijden en drank uitgedeeld.

De Sikhs vierden zaterdag Vaisakhi, een herdenking van een doopceremonie uit 1699. De ceremonie legde de basis voor de symbolen die de hedendaagse Sikh nog altijd dragen, zoals een tulband. De Sikh zijn vooral afkomstig uit India en Afghanistan en zijn in Gent naar schatting met een tachtigtal families, goed voor 350 à 400 mensen. Ze zijn vooral actief in het circuit van de nachtwinkels.

woensdag 23 maart 2016

BE : Moslims, christenen, joden, sikhs eensgezind in gebed voor vrede

Moslims, christenen, joden, sikhs eensgezind in gebed voor vrede

In de Sint-Niklaaskerk in Gent vond een interlevensbeschouwelijke wake plaats voor vrede en solidariteit na de aanslagen van vanochtend in Brussel.

Naast bisschop Luc Van Looy en burgemeester Daniël Termont waren leiders van verschillende religies en van de vrijzinnigheid aanwezig. Opvallend was de aanwezigheid van jongeren, ook uit de moslimgemeenschap. Het werd een ingetogen wake met een grote betrokkenheid en sereniteit.

Misschien is het goed om te bedenken dat catastrofes voortvloeien uit maatschappelijke crisissen. Luc Van Looy

Bekijk de fotoreportage. Foto's: Kristof Ghyselinck

Een van de aanwezige jongeren reageerde op Facebook na de wake:

Clara Poelman
15 hours ago

Ik ben naar de interlevensbeschouwelijke bijeenkomst in de Sint-Niklaaskerk te Gent gegaan. Het was een moment van herdenking, van rouw en van solidariteit.

Er waren christenen, moslims, boeddhisten, sikhs, vrijzinnigen en misschien nog wel mensen van andere levensbeschouwingen. Iedereen was er evenveel aangedaan door wat in Brussel is gebeurd.
Als we door dit terrorisme verdeeld worden, geven we de terroristen wat ze willen. De overgrote meerderheid van de Belgische moslims heeft hier niets mee te maken en veroordeelt de aanslagen net zoveel als wij. Laat hen niet opdraaien voor de daden van onmensen.


- See more at: https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/fotoreportage/moslims-christenen-joden-sikhs-eensgezind-gebed-voor-vrede#sthash.QmQJ7o7d.dpuf

vrijdag 11 maart 2016

BE: Vijfentwintig sikhs bevrijd uit kooi van vier vierkante meter

Vijfentwintig sikhs bevrijd uit kooi van vier vierkante meter

09/03/2016 om 14:59 door 

De 25 personen zaten verstopt achter een lading ajuinen. Foto: fgp antwerpen

De federale gerechtelijke politie heeft dinsdagnamiddag vier mensensmokkelaars opgepakt. Na een tip kon een Roemeense vrachtwagen met 25 personen, allemaal sikhs, in verstopt worden klemgereden in Essen.

De Antwerpse federale gerechtelijke politie kreeg dinsdagmiddag een tip binnen over een op til staande georganiseerde mensensmokkel. Het vertrek zou voorzien zijn rond 15 uur in de onmiddellijke omgeving van een carwash in Essen.

Met hulp van de lokale politie van de zone Grens werd onmiddellijk een perimeter afgesloten. Rond 16.45 uur kon de lokale politie dan een Roemeense vrachtwagen die van het carwash-terrein reed klemrijden.

In de laadruimte van de vrachtwagen werd, volledig ingekapseld achter een lading ajuinen, een zelfgemaakte kooi aangetroffen. De kooi was niet groter dan vier vierkante meter, maar toch zaten er 25 transitillegalen in verstopt, allemaal sikhs.

Alle illegalen – hun leeftijd varieerde van 2 tot 88 jaar – konden uit hun hachelijke situatie worden bevrijd en werden opgevangen door de civiele bescherming. Onder de slachtoffers onder meer een blinde oude man.

Onderweg naar het Verenigd Koninkrijk

De vrachtwagen was onderweg naar het Verenigd Koninkrijk en werd bestuurd door twee Roemenen van 45 en 33 jaar. De chauffeurs werden allebei gearresteerd. Net als de eigenaar en de uitbater van de carwash.

De vier verdachten werden intussen voorgeleid voor de Antwerpse onderzoeksrechter op verdenking van georganiseerde mensensmokkel met verzwarende omstandigheden. Het parket vraagt hun verdere aanhouding.


woensdag 10 februari 2016

DOUANE JORIST MAN, WANT: TULBAND #TULBAND


http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2016/02/douane_jorist_man_want_tulband.html#


Een Amerikaanse acteur/designer werd de toegang tot een vliegtuig ontzegd omdat hij tijdens een veiligheidscontrole weigerde zijn tulband af te doen.

De 41-jarige Waris Ahluwalia is een Sikh en wilde van Mexico-stad naar New York vliegen. Ahluwalia gaf te kennen niet voornemens te zijn de religieuze hoofdmode af te doen. Hierop zei de douanier: "Ok, dan mag je niet op deze vlucht", aldus GulfNews.

"Het (de tulband, red.) is een symbool van mijn geloof. Ik draag hem altijd wanneer ik mij in het openbaar vertoon", aldus de gegriefde man. Luchtvaartmaatschappij Aeromexico verontschuldigde zich voor de situatie. Ze verklaarden echter gebonden te zijn aan de veiligheidsregels die de VS stelt.

Mannelijke Sikhs dragen een tulband waarmee zij hun nimmer-gecoiffeerde haren bedekken. Sikhs worden vaak aangezien voor moslims - waarvan sommigen ook een tulband dragen - en ondervinden hier veel hinder van bij veiligheidschecks.

In 2012 richtte een Amerikaan zelfs een bloedbad aan bij een Sikhtempel omdat hij dacht dat het moslims waren.


woensdag 20 januari 2016

Sikhs in Nederland vrezen toenemende haat

Door baard en tulband vaak verward met moslims

Sikhs in Nederland vrezen toenemende haat

Gepubliceerd op 19 januari 2016 - 09:51
Laatste update: 19 januari 2016 - 23:18 http://www.zamanvandaag.nl/nieuws/binnenland/13192/sikhs-nederland-vrezen-toenemende-haat


Foto: © Reuters

In de sikh-gemeenschap in Nederland neemt de zorg over discriminatie toe. Hoewel het hier nog niet tot grote incidenten heeft geleid, zoals in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Groot-Brittannië worden sikhs vaak aangezien voor moslims en daarom regelmatig beschimpt en bespuugd. Jinder Singh, bestuurder van de Guru Nanak Gurdwara in Amsterdam, hoopt dat het in ons land niet zover komt. ''Maar er gebeuren rare dingen in de wereld.''

BEN VAN DEN AARSSEN

Met hun baarden en tulbanden zijn mannelijke sikhs een opvallende verschijning in het straatbeeld. Ook Jinder Singh heeft de gevolgen aan den lijve ervaren, vooral toen de berichtgeving over Osama Bin Laden de media domineerde. ''Dat verhaal is gelukkig voorbij. Maar nu komt dit weer op ons pad. Door gebrek aan kennis hebben we te maken met bekrompen stereotyperingen, gebaseerd op hoe wij eruitzien. Mensen nemen niet de moeite om uit te zoeken hoe het werkelijk zit.'' Het sikhisme is in grootte de vijfde religie ter wereld. In Nederland behoren de aanhangers niettemin tot de meest onbekende migrantengroepen. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat het een vertakking van het hindoeïsme is, een uitloper van de islam, of een mix van deze twee godsdiensten. Wereldwijd zijn er meer dan 27 miljoen sikhs die zich allen baseren op de leerregels van de stichter Goeroe Nanak (1469-1539) en hun heilige schrift Goeroe Granth Sahib. Sikhs worden geregistreerd als Indiase staatsburgers, hoewel ze al vele jaren lang streven naar een autonome staat in de regio Punjab. Een sikh die de geloofsregels volgt, eet vegetarisch, drinkt geen alcohol en bidt elke dag drie keer. Eénheid en liefde vormen de basis van de sikh-theologie die in ons land zo'n 15.000 aanhangers telt. Jinder Singh krijgt regelmatig signalen dat sikhs buiten de Randstad worden verward met moslims. ''Godzijdank is er voor zover ik weet in Amsterdam nog niets gebeurd, maar discriminatie neemt hand over hand toe. Ook hier kan zomaar een groep ontstaan die haat wil zaaien en kwaad wil doen. We zijn bezorgd.''

Heiligschennis

Bestuurder Ravinder Singh van de sikh-gemeenschap in Den Haag kent de incidenten in het buitenland. ''Maar wij hebben nooit klachten gehad. Wij zijn blij in Nederland.'' In Den Haag werd onlangs het Tempelpark Laakhaven gerealiseerd waar ook het nieuwe gebedshuis van de sikhs deel van uitmaakt. De tempel biedt ook onderdak aan de hindoeïstische organisatie arya samaji en ISKON-volgelingen, beter bekend als de Hare Krishna-beweging. Niettemin zijn er ook in Den Haag zorgen. Uit protest tegen onrust en heiligschennis van hun heilige boek in India werd door de sikhs in de Hofstad het voor hen belangrijke lichtjesfeest niet gevierd. Een bewuste keuze, aldus voorzitter Harjit Singh van de Sri Guru Singh Sabha. ''We zien een patroon van incidenten ontstaan waarbij bladzijden uit ons heilige boek gescheurd worden.'' Met haat vanuit de moslimgemeenschap hebben dergelijke incidenten echter niets van doen, benadrukt Jinder Singh in Amsterdam. ''In dit geval komt het gevaar uit Hindu-hoek.'' Jinder Singh zou het beeld van sikhs graag willen bijstellen, zodat de verwarring met moslims niet langer aan de orde is. "Maar we weten eerlijk gezegd niet hoe we dat moeten oppakken.''  

Hoofddoekjes

Bij bestuurder Sukhwant Singh van de Gurdwara Shri Guru Nanak in Rotterdam zijn evenmin recente incidenten met sikhs bekend. ''In de tijd na 9/11 hebben we er wel mee te maken gehad. Maar vandaag de dag komt het in mijn omgeving, zover ik weet, niet voor. Onze tempel in de wijk Kralingseveer is al 25 jaar oud. We zijn bekend in de wijk en dat scheelt.'' In de gurdwara (gebedshuis) in Rotterdam komen regelmatig groepen scholieren een kijkje nemen, vaak omdat één van de kinderen sikh is. Op verzoek worden ook lezingen door vrijwilligers uit de gemeenschap gegeven op middelbare scholen en universiteiten. Die uitleg over sikhisme is volgens Sukhwant Singh een goede zaak. ''Het enige probleem waar wij nog wel eens tegen aan lopen is het dragen van tulbanden door onze kinderen. Sommige scholen hebben daar moeite mee, als voortvloeisel uit de discussie over hoofddoekjes. Het komt helaas voor dat het niet wordt toegestaan, met een verwijzing naar de reglementen. Maar vaak helpt een goed gesprek, zo is onze ervaring.''