Strakke mannen in pak, telefonerende vrouwen op hoge hakken en rondsnuffelende journalisten lopen hectisch heen en weer binnen de muren van de VN waar hét deze week gebeurt. Maar buiten de veiligheidscheckpoints staan grote groepen activisten achter de dranghekken dag en nacht te demonstreren voor hun eigen goede zaak. Wie zijn zij? OneWorld zocht het uit. De Sikh
Harpreet Kaur: "In 1984 werden er bijna 5000 Sikhs vermoord door de Indiase overheid. De mensen die dit toen hebben gedaan lopen nog steeds vrij rond en niemand straft hen voor hun daden. Sommigen zitten nu zelfs op hoge posities in de regering. Wij Sikhs zijn hier om de wereld te vertellen dat gerechtigheid nooit heeft plaatsgevonden. Sikhs zijn een hechte gemeenschap en wij voelen mee met onze broers en zussen. Vandaag kwam minister-president Modi van India naar de VN-top. Wij zijn hier om tegen hem te vertellen dat hij niets heeft gedaan om de mensen te straffen voor hun daden. Maar tegelijkertijd is dit een universeel bericht voor liefde en vrede. Mensen vergeten dat we teveel gericht zijn op onszelf en moeten begrijpen dat we allemaal één zijn. Wij staan hier voor alle minderheden die onderdrukt worden. We blijven vechten voor gerechtigheid en halen onze kracht uit ons geloof en cultuur. Op een dag zal het recht zegevieren."
De politieke vluchteling
Bakary Tandia: "Wij zijn een groep politieke vluchtelingen uit Mauritanië. Sinds 1989 zijn tienduizenden zwarte Mauritaniërs verdreven van hun land, gevangen gezet en vermoord onder een etnische zuiveringscampagne van de overheid. Wij zijn met onze families gedeporteerd naar Senegal en Mali, en hebben jaren in vluchtelingenkampen gewoond. Ons land is afgepakt en alles wat we bezaten moesten we achterlaten. Nu wonen we al lange tijd in de Verenigde Staten. Het is makkelijk om Mauritanië van de kaart te schrappen en verder te gaan met onze levens hier. Maar tot op de dag van vandaag worden er in Mauritanië mensen tot slaaf gemaakt, gevangen gezet en vermoord vanwege hun huidskleur. Door hier te demonsteren willen we onze president ter verantwoording roepen. Hij verdient het niet om bij deze Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aanwezig te zijn. Hier in Amerika hebben we vrijheid van meningsuiting en daarom staan we hier. Wij vormen een stem voor onze vrienden en familie in Mauritanië omdat zij hun stem niet mogen laten horen."
De pacifist
Ton Truong: "Vandaag beoefenen we Falun Gong tegenover het VN hoofdkantoor waar dit weekend onze president Xi Jinping aanwezig is. Falun Gong is een spirituele meditatievorm die in 1992 geïntroduceerd werd in de China. In 1999 waren er ruim 100 miljoen beoefenaars. Het regime voelde zich bedreigd door de toenemende populariteit, waarop president Jiang Zemin Falun Gong verbood en een grootschalige vervolging lanceerde. Mijn schoonmoeder is twee keer ontvoerd voor het beoefenen van Falun Gong. Bij deze mensen werd soms bloedonderzoek gedaan en weefsel getest. Als er een match gevonden werd voor iemand die een orgaan nodig had in het buitenland, rukte de militaire dokter je orgaan eruit. En dit gebeurde bij mensen die nog springlevend waren. Tot op de dag van vandaag worden Falun Gong beoefenaars vervolgd en nog steeds vindt er orgaanroof plaats. Tot voor kort was het ongebruikelijk om een rechtszaak te beginnen tegen een voormalige president, maar dit jaar alleen al zijn er meer dan 100.000 rechtszaken aangespannen tegen Jiang Zemin. Wij zijn hier om de wereld te informeren over wat er gaande is in China en we sporen onze president aan om Jiang Zemin te berechten, en om te stoppen met de vervolging van beoefenaars van Falun Gong. Wij hebben geen politieke boodschap, het enige dat wij uitdragen is waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid."