woensdag 5 februari 2014

Bloedige episode in Indiase geschiedenis

Londen geeft betrokkenheid raid Amritsar toe

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.1861607

di 04/02/2014 - 22:05 Dominique Fiers

  • AP

De Gouden Tempel van Amritsar is het sikh-heiligdom bij uitstek.


Groot-Brittannië heeft voor het eerst toegegeven dat het betrokken was bij de bestorming van de Gouden Tempel in de Indiase stad Amritsar in 1984. Daarbij kwamen honderden, zoniet duizenden sikhs om het leven. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague speelde Londen "een louter adviserende rol" en had het daarom maar een "beperkte invloed" op de hele operatie.

Hague antwoordde op aantijgingen dat een officier van de SAS, de Special Air Service, meehielp met het plannen van de bestorming. Volgens Hague verleende de officier "enkel advies" en gebeurde dat bovendien maanden voor de feiten. "Het bezoek van de Britse militaire adviseur vond plaats in februari 1984. In de maanden die daarop volgden en de regeringsaanval op 5,6 en 7 juni zijn zowel de situatie als de plannen nog veranderd", aldus Hague.

De uitspraak van Hague is opmerkelijk omdat Groot-Brittannië hiermee voor het eerst toegeeft dat het wel degelijk een rol gespeeld heeft in een van de bloedigste episodes in de geschiedenis van zijn ex-kolonie. De bekentenis, hoe minimaal ook, rakelt een erg gevoelige kwestie weer op en zal zeker opschudding veroorzaken bij de grote Indiase gemeenschap in Groot-Brittannië.

Bloedige episode in Indiase geschiedenis

De sikhs in de opstandige Indiase regio Punjab leverden in de jaren 70 en 80 een bloedige strijd voor onafhankelijkheid. Op het moment van de bestorming hielden ze de tempel al maanden bezet. De Indiase regering wou met de bestorming de rebellie voor eens en voor altijd de kop indrukken. Maar ze had de verbetenheid van de sikhs zwaar onderschat. De aanval met zwaar geschut duurde maar liefst drie dagen en heeft mogelijk aan 3.000 mensen het leven hebben gekost. Het Indiase leger heeft het aantal slachtoffers steeds op 575 gehouden.

De aanval vormde de aanleiding voor nog meer geweld. Gelovige sikhs die altijd tegen de afscheuring van Punjab geweest waren, keerden zich nu uit afschuw tegen de gewelddadige aanval op hun heiligdom tegen de Indiase regering. De moord op de Indiase premier Indira Ghandi enkele maanden later gold een vergelding voor de slachtpartij in Amritsar en leidde op haar beurt tot nog meer geweld in heel het noorden van het land. De opstand kon uiteindelijk eind jaren 80 bezworen worden maar had tegen dan wel ruim 18.000 levens geëist


Also see :  De Sikh-separatistenbeweging en de Indiase staat: een terugblik

Londen adviseerde India over aanval op sikhs

Londen adviseerde India over aanval op sikhs

LONDEN - 

Groot-Brittannië heeft het Indiase leger geadviseerd bij het voorbereiden van een zeer bloedige aanval in 1984 op een sikh-tempel. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Britse regering is uitgevoerd, aldus minister van Buitenlandse Zaken William Hague dinsdag.


William HagueFoto: EPA

Volgens Hague had de Britse hulp aan het Indiase leger weinig invloed op het verloop van de gebeurtenissen. Premier David Cameron gaf half januari opdracht tot een onderzoek naar de Britse betrokkenheid bij de bestorming van de sikh-tempel. Dat gebeurde nadat documenten waren vrijgekomen waarin stond dat militairen van de Britse elite-eenheid SAS bij de actie een rol hadden gespeeld.

Uit de documenten blijkt onder meer dat de toenmalige premier Margaret Thatcher positief reageerde op een verzoek van de Indiase regering om te adviseren bij het opzetten van de aanval. Zij zou een SAS-officier naar India hebben gestuurd. De aanval duurde bijna een week. Doelwit waren sikh-militanten in de Gouden Tempel, het heiligste heiligdom van de sikhs.

Door die aanval vielen volgens officiële cijfers 400 doden, maar de sikhs spreken van duizenden slachtoffers.


Also see :  De Sikh-separatistenbeweging en de Indiase staat: een terugblik

maandag 3 februari 2014

BE : Kultar Singh – ‘Alsof iemand me opgesloten had’

Kultar Singh – 'Alsof iemand me opgesloten had' 
January 31, 2014 by brusselsislove


English (original) version: click here
Version française: cliquez ici

Zeg België. Kultar Singh begint moe te worden en dat kunnen we niet laten gebeuren. Na doodsbedreigingen in Afghanistan vluchtte hij naar Dubai waar hij zijn job en dus ook zijn papieren kwijtraakte. Toen besloot hij naar Europa te komen in de hoop er te kunnen genieten van mensenrechten. En wat krijgt hij in België? Hetzelfde als in Afghanistan. kultar2

Ik ken mijn precieze leeftijd niet. Ik zal zo'n 29 jaar oud zijn. De mensen in Afghanistan geven geen exacte datum, ze zeggen dat je geboren bent rond de tijd van een aardbeving of zoiets. Ze schrijven in ieder geval niets op. Ik kom uit Kaboel, maar ik ben geboren in Ghazni.

Ik ben Sikh. In Afghanistan is er een groot probleem: in mijn godsdienst wordt een overledene niet begraven, maar gecremeerd. En in Afghanistan mogen we dat niet doen. Er is daar geen respect voor onze religie.

In 1998 werd Afghanistan erg gevaarlijk voor mijn familie. Mijn broer werd vermoord. Ik ben toen naar Dubai gegaan, waar ik 12 jaar heb gewerkt, totdat de winkel failliet ging. En toen ze de winkel sloten, liet mijn vader me weten dat ik in Afghanistan nog steeds gezocht werd. Ze willen me vermoorden, en ik weet niet eens precies wie ze zijn.

Ik kon niet in Dubai blijven, en ik kon ook niet terug naar Afghanistan. Dus ben ik naar Europa gekomen. Met het vliegtuig. Ik ben hier nu drie jaar, en heb nog steeds geen papieren*.

Nu is mijn geest ook in gevaar. Ik ben in de war over mijn leven. Het is erg moeilijk na te denken in deze situatie. Waar ga ik leven, gaan ze me wegsturen? Ik weet het niet. Soms is mijn geheugen helemaal leeg.

Mijn advocaat had me gezegd dat ik de Dubaise nationaliteit zou krijgen. Maar Dubai geeft alleen visas voor toeristen en werkers. Dubai is geen land waar mensen heengaan en de nationaliteit krijgen. Dat staat niet in hun wetten. Zodra mensen in Dubai blijven zonder papieren, worden ze teruggestuurd naar Afghanistan, Pakistan, Indië… Ik was dus in gevaar in Dubai. België zei: "U bent niet meteen hierheen gekomen." Ja, ik ben in België toegekomen na 12 jaar in Dubai. En dat is het probleem: ze zeggen dat ik uit Dubai kom. Maar dat is niet waar. Ik ben drie jaar geleden hierheen gekomen uit Dubai, maar ik ben Afghaan.

Mensen komen hier om verschillende redenen. Ik ben hier omdat mensen me gezegd hadden dat het goed was in Europa, dat ze ons hier zouden helpen. Hier ben ik dan, en ik zie dat het net zo is als in Afghanistan: daar heb ik geen godsdienstvrijheid, en hier heb ik geen persoonlijke vrijheid. Ze zouden me elk moment kunnen deporteren.

Met mijn familie in Afghanistan heb ik geen enkel contact. Mijn ouders worden oud, ze hebben geen telefoon of gsm of iets dergelijks. Ik weet niet precies waar ze nu zijn.

Ik heb niet veel opleiding gekregen, en ook geen diploma's, maar ik heb dingen geleerd, zoals Engels praten, gewoon door te werken. In Afghanistan krijgen mensen helemaal geen opleiding. Ik kàn niet terug, er is daar niets te doen voor mij.

Wanneer ik papieren krijg, is het eerste dat ik wil doen studeren. Ik wil al drie jaar naar school, Nederlands en Frans leren, maar mijn eerste doel is papieren krijgen. En dan een job, en trouwen.

Ik vraag niet om geld, het enige dat ik nodig heb is papieren. De Sikhs en Hindoes uit Afghanistan komen niet hierheen om om geld te vragen – wij zijn handelaars. Ik ben geen bedelaar. Ik ben een handelaar, en toch behandelt men mij als een bedelaar.

België is een goed land, maar zonder papieren is het als een gevangenis**. Ik kan nergens heen. Ik kan alleen binnen de grenzen van België denken. Ik leef tussen muren. Het is alsof iemand me had opgesloten. En als ze me terugsturen, dan is het gedaan met mij. 

Ik voelde me erg sterk en zeker toen ik hier kwam. Maar nu voel ik me naar beneden gedrukt. We protesteren nu al vijf maanden. Ik word moe. En toch ga ik door. Ik probeer. Wat kan ik nog meer zeggen? De wet is de wet***?

______________________

*papieren= een arbeidskaart, een identiteitskaart, een paspoort
**volgens de Dublin Regulation mogen mensen die asiel aanvragen en die hun vingerafdrukken hebben gegeven in een land in Europa, niet nog eens asiel aanvragen in een ander land. En in geval van negatieve beslissing mogen ze het grondgebied van dat land niet verlaten
***de wet is de wet= de zin waarmee de Belgische Staatssecretaris voor Asiel en Migratie het grootste deel van haar beslissengen en handelingen bedekt

Interview :  Marlene Nuhaan

Bouwgrond Haagse sikh-tempel officieel geopend

Bouwgrond Haagse sikh-tempel officieel geopend
02-02-2014  |  16:24
DEN HAAG - Het Tempelpark Laakhaven in Den Haag is sinds vanmiddag offcieel een feit. Het complex bestaat uit drie gebedshuizen, 'mandirs', voor drie verschillende organisaties.
​​
​Op het park in Laakhaven-West zijn nieuwe borden geplaatst die de bouwplaats aanduiden en tevens afschermen. Het Tempelpark ligt tussen de Waldorpstraat en de 1e van der Kunstraat. Halverwege maart wordt begonnen met de bouw en eind november moet het nieuwe gebedshuis klaar zijn.

Het vierkante bouwsel wordt bijna 8,5 meter hoog, 15 meter breed en 26,5 meter lang. De tempel biedt straks onderdak voor sikhs, arya samaji's en ISKCON-volgelingen. Verder komen er ook in het pand commerciële ruimten voor feesten en worden er appartementen bij gebouwd.​