maandag 26 september 2011

Jongeren willen met tulband naar school

Sikhs trekken met eisen naar Brussel

Jongeren willen met tulband naar school


SINT-TRUIDEN - De Haspengouwse Sikh-gemeenschap trekt zondag naar Brussel om toestemming te vragen voor het dragen van de tulband in scholen en op het werk.

ADHESE IMU (in artikel) - 2K - NIET VERWIJDEREN
ADHESE TEXTLINK - NIET VERWIJDEREN

Alles over

Vorig jaar hielden de Sikhs in Sint-Truiden al een bijeenkomst om het recht voor het dragen van een tulband op scholen op te eisen. 'In Vlaanderen worden tulbanddragende Sikhs uitgesloten door de meeste secundaire scholen en ondervinden ze moeilijkheden bij het vinden van een baan. Het zuiden van Limburg telt de grootste concentratie Sikhs, maar toch zijn er maar twee secundaire scholen in de fruitstreek die tulbanddragende Sikhs toelaten. Net zoals in andere landen veroorzaakt het dragen van een tulband geen problemen in die scholen', zegt Harjinder Singh.

'Ook in bedrijven worden Sikhs met een tulband geweigerd. De kans dat je als Sikh met tulband in de gemeente, bij de politie of in het leger aan de bak komt, is onbestaande. We willen nochtans deelnemen aan het leven in België. We willen een positieve bijdrage leveren in het land waar we wonen en werken.'

Harjinder Singh geeft toe dat het dragen van een tulband vaak geassocieerd wordt met de hoofddoek van de moslims en zo de houding van de mensen beïnvloedt.

In het Atheneum in Sint-Truiden en in een vrije school in Bokrijk wordt het dragen van de tulband toegestaan. 'We zijn al herhaaldelijk bij de overheid gaan aankloppen en ook met de schooldirecties onderhandelden we, voorlopig zonder resultaat', zegt Harjinder Singh.

In de scholengemeenschap Sint-Trudo wordt het dragen van hoofddeksels in de lessen niet toegestaan. 'Er is een verbod op het dragen van een tulband, net als op het dragen van een pet of muts. Dat hebben we in ons schoolreglement opgenomen. We hebben in onze school verscheidene Sikhs. Die zijn goed geïntegreerd en spreken Nederlands. Op een uitzondering na hebben Sikhs nooit geweigerd om bij ons naar school te komen. Ze schikken zich naar het schoolreglement. Ook de leerlingen uit de onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (Okan) aanvaarden dat reglement ', zegt Alfred Stijnen, directeur Technicum.

De Sikhs komen zondag 25september vanuit de Gurdwara in Halmaal en Hoepertingen samen in Brussel-Centraal. Aan het Vlaamse, Belgische en het Europese parlement en aan het Koninklijk Paleis posten ze een brief met hun vragen.

Geen opmerkingen: