maandag 26 september 2011

Jongeren willen met tulband naar school

Sikhs trekken met eisen naar Brussel

Jongeren willen met tulband naar school


SINT-TRUIDEN - De Haspengouwse Sikh-gemeenschap trekt zondag naar Brussel om toestemming te vragen voor het dragen van de tulband in scholen en op het werk.

ADHESE IMU (in artikel) - 2K - NIET VERWIJDEREN
ADHESE TEXTLINK - NIET VERWIJDEREN

Alles over

Vorig jaar hielden de Sikhs in Sint-Truiden al een bijeenkomst om het recht voor het dragen van een tulband op scholen op te eisen. 'In Vlaanderen worden tulbanddragende Sikhs uitgesloten door de meeste secundaire scholen en ondervinden ze moeilijkheden bij het vinden van een baan. Het zuiden van Limburg telt de grootste concentratie Sikhs, maar toch zijn er maar twee secundaire scholen in de fruitstreek die tulbanddragende Sikhs toelaten. Net zoals in andere landen veroorzaakt het dragen van een tulband geen problemen in die scholen', zegt Harjinder Singh.

'Ook in bedrijven worden Sikhs met een tulband geweigerd. De kans dat je als Sikh met tulband in de gemeente, bij de politie of in het leger aan de bak komt, is onbestaande. We willen nochtans deelnemen aan het leven in België. We willen een positieve bijdrage leveren in het land waar we wonen en werken.'

Harjinder Singh geeft toe dat het dragen van een tulband vaak geassocieerd wordt met de hoofddoek van de moslims en zo de houding van de mensen beïnvloedt.

In het Atheneum in Sint-Truiden en in een vrije school in Bokrijk wordt het dragen van de tulband toegestaan. 'We zijn al herhaaldelijk bij de overheid gaan aankloppen en ook met de schooldirecties onderhandelden we, voorlopig zonder resultaat', zegt Harjinder Singh.

In de scholengemeenschap Sint-Trudo wordt het dragen van hoofddeksels in de lessen niet toegestaan. 'Er is een verbod op het dragen van een tulband, net als op het dragen van een pet of muts. Dat hebben we in ons schoolreglement opgenomen. We hebben in onze school verscheidene Sikhs. Die zijn goed geïntegreerd en spreken Nederlands. Op een uitzondering na hebben Sikhs nooit geweigerd om bij ons naar school te komen. Ze schikken zich naar het schoolreglement. Ook de leerlingen uit de onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (Okan) aanvaarden dat reglement ', zegt Alfred Stijnen, directeur Technicum.

De Sikhs komen zondag 25september vanuit de Gurdwara in Halmaal en Hoepertingen samen in Brussel-Centraal. Aan het Vlaamse, Belgische en het Europese parlement en aan het Koninklijk Paleis posten ze een brief met hun vragen.

zaterdag 10 september 2011

Grana Padano, met dank aan de Indiërs

Italië

Grana Padano, met dank aan de Indiërs

9 september 2011
New York
Pessina Cremonese op 21 augustus 2011. Een sikh tijdens de opening van een nieuwe tempel in het hart van het Italiaanse boerenland op de Povlakte.

Pessina Cremonese op 21 augustus 2011. Een sikh tijdens de opening van een nieuwe tempel in het hart van het Italiaanse boerenland op de Povlakte.

AFP

Indiase immigranten die in Italië werkzaam zijn in de landbouw zorgen voor het voortbestaan van een aantal wereldberoemde voedingsmiddelen uit dit land. Zelfs de Italiaanse politieke partij Lega Nord, die toch bekend staat om haar strijd tegen immigranten, maakt er niet al te veel woorden aan vuil.

In de telefoongids van de provincie Cremona staat naast de gebruikelijke Italiaanse achternamen zoals Ferrari en Galli steeds vaker de achternaam Singh. De afgelopen twintig jaar zijn Indiase immigranten uit Punjab op het platteland van Italië neergestreken om op boerderijen aan het werk te gaan. Ze werken er voornamelijk in melkveehouderijen en worden in het plaatselijk dialect 'bergamini' genoemd.

Cremona is een streek in de Povlakte die bekend staat om zijn kaas, Grana Padano. Deze harde, korrelige kaas gaat vaak over de spaghetti. Nu wordt er wel beweerd dat als de Indiase arbeiders zouden gaan staken, de productie van die befaamde Grana Padano stil zou komen te liggen. "Nou, dat weet ik niet, maar het zou absoluut tot problemen leiden", vertelt Simone Solfanelli, voorzitter van de afdeling Cremona van de grootste landbouworganisatie van Italië (Coldiretti). "Ik kan u wel vertellen dat ze onmisbaar zijn voor het boerenbedrijf", en "voor de melk die in deze provincie wordt geproduceerd, te weten een miljoen ton per jaar en dat is ongeveer tien procent van alle melk die in Italië wordt geproduceerd", zo voegt hij eraan toe.

De Indiërs, veelal sikhs, kwamen voor het eerst in deze regio toen een hele generatie zuivelarbeiders met pensioen ging, terwijl er geen vervangers in zicht waren. "Zij hebben een bedrijfstak gered die naar de knoppen zou zijn gegaan omdat jonge mensen niet met koeien wilden werken", zegt burgemeester Dalido Malaggi van de gemeente Pessina Cremonese. Hoewel de zuivelindustrie tegenwoordig verregaand is geautomatiseerd, "blijft mensenwerk nog altijd noodzakelijk, 365 dagen per jaar", aldus Malaggi. Het werk wordt verdeeld over twee ploegen van vier uur per dag met een pauze van ongeveer 12 uur. "Jonge Italianen willen niet op zulke tijden werken", zei hij. "Zij werken liever in fabrieken, zodat ze de avonden en weekeinden vrij zijn."

De ideale match

Het was de ideale match omdat veel immigranten al wisten wat er bij komt kijken om een boerderij draaiende te houden. "Dit is het land van de melkveehouderij en velen van ons hebben koeien in Punjab", zegt Jaswinder Duhra, die al 25 jaar in Italië woont. In het begin werkte hij als 'bergamino' en later voor een van de beroemdste kaasmakers van Italië. Er zijn geen officiële statistieken over het aantal Indiërs dat in deze streek bij melkveebedrijven werkt, maar Solfanelli vertelt dat ongeveer 30 procent van de drieduizend landbouwarbeiders in de provincie Indiër is.

Vorige maand werd de Gurduwara Sri Guru Kalgidhar Sahib, een sikh-tempel waar 600 mensen comfortabel in passen, officieel geopend. De tempel illustreert de aanwezigheid van Indiërs in de Italiaanse samenleving. Overigens woonde vermoedelijk minstens zes keer dat aantal mensen de openingsceremonie op 21 augustus bij. De tempel wordt aangeprezen als de grootste sikh-tempel op het Europese vasteland.

Het ontwerp van de tempel is gebaseerd op modellen van sikh-tempels in India, hoewel dit exemplaar op een industrieterrein is gebouwd, waarop onder andere een fabriek voor compressoren voor vacuümpompen en een productiebedrijf voor vleeswaren zijn gevestigd. De weg van de tekentafel tot het glanzend witte gebouw dat oprijst uit de soja- en graanvelden verliep overigens niet zonder hobbels.

Netelige politieke kwestie

In een nabijgelegen stad werden gemeentelijke vergunningen verleend en weer ingetrokken toen de tempel uitgroeide tot een netelige politieke kwestie, dus werd er een andere plek gevonden. Daarnaast moesten er tien jaar lang bureaucratische hobbels worden genomen, er moest geld worden ingezameld door de sikh-gemeenschap en leningen worden gevonden om de rest van het bedrag, twee miljoen euro, op te hoesten.

De burgemeester steunde het tempelproject actief en het bord bij binnenkomst van tot de stad zegt dat Pessina Cremonese "geen raciale vooroordelen kent". Er was wel enige oppositie van lokale politici van de Lega Nord, de politieke partij in Italië die het meest wordt geassocieerd met leuzen tegen immigranten. Tijdens de opening van de tempel ging er ook een groepje demonstranten van Forza Nuova, een extreemrechtse partij, de straat op.

Manuel Gelmini, een jurist van Lega Nord en lid van de provinciale raad van Cremona, deed vergeefse pogingen om de bouw van de tempel tegen te houden. Hij zei dat zijn voornaamste zorg het ceremonieel zwaard Kirpan gold, dat door orthodoxe sikhs wordt gedragen. "Voor ons is het een wapen en het zou mensen verboden moeten worden om gewapend rond te lopen", zegt hij. Veelzeggend is echter dat de Lega Nord geen openlijke campagne heeft gevoerd tegen de Indiërs die aan het werk zijn als 'bergamini'.

In Italië zijn circa zestienduizend Indiase immigranten legaal aan het werk in de landbouw, waarbij de regio Lazio het nieuwste centrum voor immigratie is geworden, vooral voor seizoenarbeiders. "Je hoeft vanuit Rome maar honderd kilometer te rijden om een wereld te ontdekken waarvan de meeste mensen het bestaan niet eens weten", zegt filmregisseur Patrizia Santangelo, die een documentaire maakte over de sikh-gemeenschap in de provincie Latina. Deze film, 'Visit India', gaat in oktober in première. "Ze wonen vaak als daklozen in kampen en krijgen soms erg weinig betaald, tussen de twee en vier euro per uur voor werkdagen van 12 uur", vertelt ze.

Meer Italiaans dan Indaas

In het noorden van Italië lijkt het leven minder hard, althans op het eerste gezicht. Veel Indiase immigranten zijn Italiaanse burgers geworden. Velen van hen hebben huizen gekocht en hun gezinnen laten overkomen. Volgens het Italiaanse Bureau voor de Statistiek is ongeveer 40 procent van alle Indiase immigranten in Italië vrouw, maar heeft slechts een klein aantal van hen een baan. In het geval van Pessina Cremonese is er sporadisch aandacht besteed aan de bezorgdheid over hun isolement door bijvoorbeeld lessen Italiaans en programma's over werktraining te geven. In andere steden hebben de vakbonden vergelijkbare programma's aangeboden.

De kinderen van veel Indiase immigranten groeien op in Italië. "Zij doen erg hun best op school en zijn niet zo verwend als onze eigen kinderen", vertelde Gianluigi Fiamenghi, die zeven Italiaanse arbeiders in zijn melkveebedrijf (1700 koeien) in dienst heeft. Eén van de arbeiders van Fiamenghi, Prem Singh, verhuisde in 1995 naar Italië. Veel van zijn familieleden volgden hem. Samen met zijn vrouw voedt hij hun drie kinderen op die nu op de basisschool zitten. "Zij voelen zich meer Italiaans dan Indiaas", vertelde hij en voegde eraan toe dat hij niet van plan was naar zijn geboorteland terug te keren. "Wij hebben hier wortel geschoten. Dit is ons thuis, zo simpel is dat."

woensdag 7 september 2011

New York verlaagt drempel voor gelovige sollicitant

New York verlaagt drempel voor gelovige sollicitant

Robin de Wever − 06/09/11, 16:12
http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2893202/2011/09/06/New-York-verlaagt-drempel-voor-gelovige-sollicitant.dhtml
© Thinkstock

Werkgevers in New York kunnen gelovigen binnenkort moeilijker weigeren. Hun gedragingen moeten voortaan 'significant' nadelig zijn op de werkvloer.

De nieuwe regelgeving is nodig, meent burgemeester Michael Bloomberg. Een eerdere wet kon discriminatie niet voorkomen. Werkgevers mochten sollicitanten weigeren als ze aanpassingen moesten doorvoeren om, bijvoorbeeld, werknemers te laten bidden.

In de rechtszaal hielden klachten van discriminatie zelden stand. Zelfs een kleine aanpassing kon genoeg zijn om iemand niet aan te nemen. Voortaan moeten ze 'significante' nadelen kunnen bewijzen, schrijft The Times of India.

Het initiatief voor de wet kwam van een sikh-organisatie. De politie en vervoersbedrijven konden sikhs en moslims tot nu toe weigeren vanwege hun religieuze hoofddeksels.

De nieuwe wet verplicht werkgevers niet om alle religiositeit te accepteren. Wel zou hij het werkgevers erg lastig maken om gelovigen op voorhand te weigeren. Eén op de tien sikhs wordt op de werkvloer gediscrimineerd, bleek drie jaar geleden uit een onderzoek.