woensdag 16 september 2009

Sikhs moeten hun tulband afzetten

Sikhs moeten hun tulband afzetten

http://www.rorate.com/nws.php?id=57040

Geplaatst door onze redactie op dinsdag 15 september 2009 om 09:00u (Bron: VRT)

BRUSSEL (RKnieuws.net) - Het Centrum voor gelijke kansen en racismebestrijding is niet onverdeeld gelukkig met het verbod op religieuze symbolen in het gemeenschapsonderwijs. Dat blijkt nu ook gevolgen te hebben voor de sikh-gemeenschap.

Een sikh is een volgeling van het sikhisme, een monotheïstische godsdienst die ontstaan is in India. Wereldwijd zijn er ongeveer 23 miljoen sikhs, in ons land wonen er vooral sikhs in de Limburgse fruitstreek.

Een mannelijke sikh mag zijn haar niet knippen. Vanaf hun 15 jaar dragen sikhs een tulband om hun haar bijeen te houden. Het dragen van die tulband is een van de vereisten voor het sikh-geloof.

Nu er geen religieuze symbolen meer mogen worden gedragen in het gemeenschapsonderwijs, moeten jonge sikhs hun tulband afzetten tijdens de schooluren.

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding (CGKR) is niet onverdeeld gelukkig met het hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs. Er mogen niet halsoverkop knopen worden doorgehakt, klinkt het.

De individuele vrijheid en de vrije meningsuiting moeten centraal staan in het debat, vindt het Centrum. Dat zijn fundamentele principes, die evenwel niet absoluut zijn en dus het voorwerp kunnen uitmaken van beperkingen. Als dat gebeurt, moeten die beperkingen wel zorgvuldig omschreven en gerechtvaardigd worden en proportioneel zijn.

Het Centrum vraagt zich af of de impact en de gevolgen van een algemeen hoofddoekenverbod voldoende zijn ingeschat. Er doen zich ongetwijfeld problemen voor in bepaalde scholen, maar een algemeen verbod is meer dan waarschijnlijk niet het meest aangewezen antwoord, klinkt het. "Deze reactie mist duidelijk de nuance en complexiteit die in dit debat onontbeerlijk zijn uit respect voor de vrijheid van geloofs- en levensovertuiging binnen onze samenleving."

Het Centrum meent dat de dialoog steeds voorrang moet krijgen en verkiest een constructieve en gedragen oplossing boven een éénzijdige beslissing.

Het Centrum vraagt zich ook af of de centrale raad van het gemeenschapsonderwijs wel bevoegd is om een algemeen hoofddoekenverbod in te voeren.

Geen opmerkingen: