maandag 9 december 2024

Meer dan tulbanden en lange baarden

Meer dan tulbanden en lange baarden: sikh Anoop (24) zet zijn geloof in de schijnwerpers
8 december 2024, 08.30 uur · Door: Celine Sulsters

De 24-jarige Anoop Singh wil zijn geloof - het sikhisme - bekender maken. Daarom vertelt hij Amstelveners in ontmoetingscentrum MOC waar sikhs in geloven en wat de geloofsgemeenschap in India heeft meegemaakt.

Zo'n twintig nieuwsgierige inwoners van de wijk Keizer Karelpark zijn op de bijeenkomst afgekomen. "Naast mij is een sikh-familie komen wonen, daarom wil ik er wat meer over weten", verklaart een man zijn aanwezigheid.



Video: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/343383/meer-dan-tulbanden-en-lange-baarden-sikh-anoop-24-zet-zijn-geloof-in-de-schijnwerpers

De meeste aanwezigen weten een sikh wel te herkennen. Ze dragen kleurrijke gewaden, tulbanden of hoofddoeken en hebben lange baarden. Eens per jaar trekt een kleurrijke stoet door de hoofdstad om de verjaardag van het geloof - 'Vaisakhi' - te vieren. Waarom de sikhs er zo uitzien, weet niemand te vertellen. 

Het sikhisme ontstond 400 jaar geleden in Punjab, India. Sikhs geloven in één God, wiens leer tot 1700 door tien leermeesters (goeroes) werd overgebracht. Daarna werd hun kennis gebundeld in een heilig boek. In Amstelveen wonen een paar honderd sikhs en in Amsterdam zo'n drieduizend. 

Anoop legt uit waarom sikhs hun haren niet knippen: "Wij geloven dat God ons perfect heeft gemaakt." Met een tulband houden ze de haren bij elkaar. Het is een belangrijk geloofssymbool dat voor nederigheid, spiritualiteit, waardigheid en zelfrespect staat. Een sikh draagt zijn tulband dan ook met trots. 

Anoop krijgt vaak vragen over zijn uiterlijk, maar dat stoort hem niet. Hij vindt het fijn als mensen interesse tonen. "Wij zien er een beetje anders uit en ik wil hier laten zien wie wij écht zijn."

Zelf groeide Anoop op in Amsterdam-Oost, tussen allerlei verschillende culturen en geloven. Dat ging in zijn ogen altijd prima samen, maar de spanningen in Amsterdam van de afgelopen tijd baren hem zorgen. Daarom wil hij anderen juist nú kennis laten maken met zijn eigen geloof. 

"Ik wil laten zien dat geloven een beeld van verbroedering en verbondenheid delen", legt hij uit. Omdat Sikhs verdraagzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, kunnen ook niet-sikhs terecht in hun gebedshuis (Gurdwara) voor een gratis maaltijd en onderdak. "Het doel van een sikh is om het licht van God in iedereen te vinden." 

Hanan Ozsoy zit tijdens de presentatie druk mee te schrijven in een notitieblok. De oorspronkelijk uit Turkije afkomstige Amstelveense is zelf moslim. "De Islam heeft zo te horen heel veel overeenkomsten - net als met het Jodendom en Christendom - met wat de sikhs geloven", concludeert ze. 

Onderdrukt in India

Anoop wil zijn publiek geen rooskleurig verhaal voorhouden. Hij wil ook aandacht vragen voor de onderdrukking van de sikhs door de Indiase overheid. In 1984 liepen de spanningen zo hoog op dat duizenden sikhs werden uitgemoord. Nog steeds vechten de sikhs voor een onafhankelijke staat. "Daar zie je bijna niks over in de media."

In India wonen 1,429 miljard mensen. Ruim tachtig procent is hindoe. Daarna heeft de Islam de meeste aanhangers (dertien procent). Twee procent van de bevolking is sikh.