woensdag 3 mei 2023

Sikhs over hoe het is als je cultuur en identiteit onder druk staan

2.5.23 Door Sona Boker https://www.vice.com/nl/contributor/sona-boker
"Mijn vader vindt het pijnlijk dat hij honderd protesten heeft bijgewoond zonder enig resultaat, en dat ik nu hetzelfde patroon herhaal."

Honderden sikhs kwamen in februari dit jaar samen bij een politiebureau in de Indiase deelstaat Punjab. Ze eisten vrijlating van een man die volgens hen onterecht gearresteerd was. Hij is niet de enige sikh die om politieke redenen zou zijn opgepakt. Sommige sikh-activisten zitten al jaren vast. De groep demonstranten werd aangevoerd door de charismatische, welbespraakte 30-jarige politieke activist Amritpal Singh

Het protest mondde uit in een gewelddadige confrontatie met de politie. Volgens de groep sikhs viel de politie hen aan met wapenstokken. De politie beweert dat zij het geweld zelf uitlokten. 

De man die was opgepakt is uiteindelijk vrijgelaten, maar de media en overheid richtten zich vooral op Singh, de man die zijn stem het hardst liet horen. Hij wil dat sikhs zich verzetten tegen het onrecht dat hun gemeenschap wordt aangedaan en hij spreekt zich actief uit voor de onafhankelijkheid van Punjab. 

In zijn speeches hekelt Singh het 'Hindoenationalisme van premier Narendra Modi'. In korte tijd heeft hij een grote achterban weten op te bouwen in binnen- en buitenland, mede dankzij social media. En daar zijn de Indiase autoriteiten niet blij mee. 

Sinds afgelopen maand was de staatspolitie op zoek naar Singh om hem te arresteren. De Indiase overheid ziet hem als een gevaar voor de openbare orde, omdat zijn toespraken 'provocerend' zouden zijn. Singh besloot daarop onder te duiken, en is inmiddels opgepakt, meldt de politie van Punjab. In een statement zegt Singh dat hij zich heeft aangegeven, omdat hij zijn onschuld wil bewijzen. 

De Indiase autoriteiten gingen ver om hem op te pakken. Zo legden ze afgelopen maand het internet plat voor 27 miljoen mensen, waarschijnlijk om te voorkomen dat hij zijn achterban via socials zou bereiken. 

Eerder zei advocaat Parmjeet Singh Gazi uit Punjab tegen VICE World News dat de recente gebeurtenissen deel uitmaken van een groter proces om sikhs te isoleren en aan te pakken. "Een vervolg op de psychologische oorlogsvoering die tientallen jaren teruggaat."

Deze periode herinnert sikhs binnen en buiten India aan het geweld in de jaren tachtig, toen sikh-leider Sant Jarnail Singh Khalsa een emancipatiebeweging begon. De Indiase overheid probeerde in reactie daarop de sikh-cultuur uit te hollen: sikhs werden afgeschilderd als gevaarlijke terroristen en hun belangrijkste heiligdom, de Harmandir Sahib, werd aangevallen. 

In de jaren daarna voerden sikhs een gewapende strijd tegen de Indiase staat. Om die te onderdrukken zou de staat structureel massamoorden hebben gepleegd. Veel sikhs zijn in die tijd gevlucht, ook naar Nederland. 

VICE sprak met jonge sikhs over een cultuur en identiteit die altijd onder druk staat, en over het geweld dat weer oplaait en de trauma's van hun ouders dichterbij brengt.

lees verder ...


dinsdag 2 mei 2023

Sikhs vieren feest met kleurrijke stoet, muziek en vechtkunst onder de stadshal

Sikhs vieren feest met kleurrijke stoet, muziek en vechtkunst onder de stadshal

GENT - 

De Gentse sikh gemeenschap vierde zaterdag hun jaarlijkse feestdag Vaisakhi. Een kleurrijke stoet trok door het centrum en aan de stadshal waren er heel wat festiviteiten en drank- en eetstandjes.

Fien Lakiere
Zaterdag 29 april 2023 om 16:31 https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230429_95237454

Van aan de Gurdwara tempel in de Kortrijksepoortstraat vertrok zaterdagmiddag een luide en kleurrijke stoet naar het stadscentrum. Sikhs in traditionele kleren, met vlaggen en een grote trommel op kop, gevolgd door een grote kleurrijk versierde vrachtwagen met daarop de Goeroe Granth Sahib.

De sikh gemeenschap viert elk jaar in april Vaisakhi, de geboorte van de Khalsa. Het is een soort doopfeest en een gezamenlijke verjaardag van hun volk. De hele namiddag en avond waren er festiviteiten onder de Stadshal: muziek, dans, vechtkunst met stokken, schilden en zwaarden. Aan de talrijke eet- en drankstandjes mocht iedereen ook gratis meegenieten van het feest.

© fl

© fl

vrijdag 31 maart 2023

Spanningen in de graanschuur van India

Spanningen in de graanschuur van India

Het is onrustig in de Indiase deelstaat Punjab, de graanschuur van het land. In dit gebied wonen vooral Sikhs, een religieuze minderheid die wordt onderdrukt door de Indiase overheid. Lange tijd leek het goed te gaan. Maar nu is een oud conflict toch weer opgelaaid, en is het land al dagen in de ban van een klopjacht op de nieuwe Sikh-leider. Te gast is Devi Boeremavan de NOS en eerder onze correspondent in India.

maandag 27 maart 2023

​Klopjacht in Indiase deelstaat Punjab: 30 miljoen mensen zonder internet

AFP

https://nos.nl/artikel/2468411-klopjacht-in-indiase-deelstaat-punjab-30-miljoen-mensen-zonder-internet

In de Indiase deelstaat Punjab heeft een klopjacht op een voorvechter van een eigen staat voor de sikhs vergaande gevolgen: de politie heeft internet platgelegd, waardoor 30 miljoen mensen niet meer online kunnen. Er zijn ruim 110 volgelingen van deze Amritpal Singh opgepakt en er zijn wapens in beslag genomen - Singh en zijn aanhangers dragen vuurwapens en zwaarden.

De onrust begon vorige maand, toen honderden aanhangers van Singh een politiebureau bestormden omdat daar een van zijn medewerkers vastzat. Zaterdag hield de politie een konvooi van Singh tegen en probeerde vergeefs hem te arresteren. De 30-jarige activist is sindsdien voortvluchtig. Hij heeft volgens de politie een militie opgezet, waarvan het logo is aangetroffen op de toegang tot zijn huis en op geweren en kogelwerende vesten die zijn geconfisqueerd.

Ook in het buitenland heeft de jacht op Singh gevolgen: op verschillende plekken in de wereld zijn diplomatieke posten van India belaagd en beklad door sikh-activisten, zoals in Londen en in San Francisco.

Bloedige operatie

De reden dat de autoriteiten zo gebrand zijn op Singh is historisch: in de jaren 70 en 80 was er ook al een sterke afscheidingsbeweging in Punjab, die streed voor de onafhankelijke staat Khalistan onder leiding van Jarnail Singh Bhindranwale.

Het leger greep in opdracht van toenmalig premier Indira Gandhi met harde hand in en Bhindranwale werd in juni 1984 gedood op het complex van de Gouden Tempel in Amritsar, het belangrijkste heiligdom voor de sikhs. Hij had daar zijn toevlucht gezocht in de hoop dat hij er ongemoeid zou worden gelaten.

De bloedige operatie leidde tot grote woede onder sikhs wereldwijd en een paar maanden later werd Indira Gandhi uit wraak vermoord door een van haar lijfwachten, die zelf een sikh was.

Minder werk

In de jaren 80 en 90 werd het onafhankelijkheidsstreven van sikhs in Punjab de kop ingedrukt, ten koste van zo'n 30.000 doden. De Indiase overheid kijkt nog steeds met argusogen naar de deelstaat en treedt dus hard op tegen activisten als Singh.

Op de achtergrond speelt onvrede onder het grote aantal boeren in Punjab, die steeds minder inkomsten hebben. Onder jongeren is de werkloosheid groot. Singh heeft een grote aanhang verworven op sociale media en dat lijkt ook de reden dat internet nu niet toegankelijk is in Punjab: zo wil de politie voorkomen dat Singh zijn aanhang mobiliseert.


maandag 20 maart 2023

Indian officials cut internet for 27 million people amid search for fugitive

Indian officials cut internet for 27 million people amid search for fugitive

The ban in Punjab state, as officials looked for Sikh separatist Amritpal Singh, is one of the country's broadest shutdowns in recent years https://www.washingtonpost.com/world/2023/03/19/india-punjab-intermet-ban-amritpal-singh/

Punjab India: ​78 arrestaties


Klopjacht separatistenleider in India: 78 arrestaties

De Indiase autoriteiten jagen op een separatistenleider van de sikh-gemeenschap. Ze hebben al 78 van zijn aanhangers gearresteerd en de toegang tot het internet in de noordwestelijke deelstaat Punjab afgesloten.

De 30-jarige Amritpal Singh predikt een radicaal sikhisme en is de voorbije maanden populair geworden in de landelijke gebieden. Hij wil een onafhankelijke staat oprichten.

Singh en enkele van zijn aanhangers bestormden gewapend met zwaarden, messen en geweren vorige maand een politiebureau nadat een aanhanger was gearresteerd wegens mishandeling en poging tot ontvoering. Bij de aanval raakten verschillende politieagenten gewond.

Klopjacht

De politie van Punjab startte daarop een klopjacht. Zaterdag zijn al 78 mensen opgepakt, maar niet Singh zelf. Zondag is de politie massaal aanwezig in de regio, melden lokale media, voornamelijk in de rurale gebieden en in het drop van Singh, Jallupur Khera.

De 'situatie is onder controle, maar we roepen de burgers op om de geruchten niet te geloven', klinkt het bij de politie. Volgens lokale media hebben de lokale autoriteiten de toegang tot het internet geblokkeerd om te vermijden dat er valse informatie verspreid wordt op de sociale media.

Afscheiding

Delen van Noord-India en vooral de deelstaat Punjab, die voor 58 procent uit sikhs en voor 39 procent uit hindoes bestaat, kenden in de jaren 80en begin jaren 90 gewelddadige afscheidingsbewegingen. De regio werd toen geteisterd door een bloedig conflict met radicale sikhs, die een onafhankelijke staat met de naam Khalistan eisten. De Indiase veiligheidstroepen werden toen van massale schendingen van de mensenrechten beschuldigd.

India is 's werelds vijfde economie met een enorme afzetmarkt van 1,4 miljard inwoners. De Europese Unie wil de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met het notoir protectionistische India opvoeren. Die werden vorig jaar hervat, en het doel is eind dit jaar een deal te vinden. Een jaar na de Russische inval in Oekraïne blijft India echter een neutrale positie innemen.