zaterdag 16 november 2019

BE: Driedaags festival in Sint-Truiden voor 550 jaar sikhisme

Driedaags festival in Sint-Truiden voor 550 jaar sikhisme


Mine Dalemans De Truiense Sikhgemeenschap hield onlangs nog haar jaarlijkse optocht Nagar Kirtan in Sint-Truiden. Dat is een volksfeest, waarbij geloof, traditie en vrijgevigheid centraal staan, waar ook schepen Jelle Engelbosch( N-VA) aan deelnam.https://www.hln.be/in-de-buurt/sint-truiden/driedaags-festival-in-sint-truiden-voor-550-jaar-sikhisme~af8d0e9d/
 Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 november is Hangar 66 het decor van een driedaags festival waarop de 550ste verjaardag van het sikhisme gevierd wordt. Dat is een belangrijk feest voor Sint-Truiden, waar het merendeel woont van de ruim 4.000 leden van de Belgische gemeenschap van deze geloofstrekking.

De sikhs zijn vanuit India en Pakistan over de hele wereld gemigreerd, onder meer om mee te vechten aan Britse zijde in de twee wereldoorlogen of later om de vraag naar arbeidskrachten in het Westen in te vullen. Zo zijn ze ook in Sint-Truiden terechtgekomen om te helpen in de fruitsector. "Het is al 30 jaar geleden dat de sikhs hier aankwamen. Intussen zijn ze in onze samenleving opgenomen en kwamen al veel interculturele contacten tot stand. Daarom moeten we erover waken dat de dialoog op gang blijft, zodat ze helemaal ingesloten worden in onze gemeenschap. De viering van dit weekend is daarvoor de ideale gelegenheid", zegt schepen van Integratie Hilde Vautmans (Open Vld).

1.430 pagina's

Op het jubileumfeest staat de Akhand Paath centraal. Tijdens deze ceremonie geeft een team van Granthi's of sikhpriesters drie dagen lang voordrachten uit de Guru Granth Sahib. Dat is het Heilige Boek van de sikhs dat 1.430 pagina's omvat, die stuk voor stuk worden voorgelezen. "Het festival eindigt met een slotmoment tussen 10 en 15 uur, waarop iedereen welkom is. Dat is een kans voor mensen met verschillende achtergronden om elkaar te leren kennen. Zo'n ontmoetingen zijn cruciaal om onze diverse samenleving echt te laten werken", aldus burgemeester Veerle Heeren (CD&V).

vrijdag 15 november 2019

Sikhgemeenschap inspireert prins Charles

Sikhgemeenschap inspireert prins Charles

Prins Charles heeft aan de vooravond van zijn bezoek aan India zijn waardering uitgesproken aan de sikhgemeenschap in Groot-Brittannië en in de rest van het Gemenebest. Dit deed hij naar aanleiding van de viering van de 550e geboortedag van stichter Goeroe Nanak, waar aanhangers over de hele wereld deze week bij stilstaan.

Volgens Charles kunnen de waarden uit de sikhreligie "ons allen inspireren". Hij noemt daarbij zaken als hard werken, eerlijkheid, respect en onbaatzuchtigheid. "Door dit te omarmen hebben de sikhs een grote bijdrage geleverd aan ons land en dat zullen ze ook blijven doen", aldus de Britse troonopvolger. Vanwege de feestelijkheden wil hij, ook namens zijn vrouw Camilla, daarom zijn waardering uiten.

Charles is woensdag en donderdag in India. Het is zijn tiende bezoek aan het Aziatische land. Woensdag gaat de prins naar een sikhtempel om eveneens stil te staan bij de 550e geboortedag van Goeroe Nanak. Op het programma staan verder onder meer evenementen om de goede band tussen Groot-Brittannië en India te vieren. Ook wordt er gefocust op duurzaamheid en klimaatverandering.

Het bezoek betekent dat Charles zijn verjaardag zonder zijn familie moet vieren. Donderdag wordt de prins van Wales 71 jaar. Hij wordt later deze week herenigd met Camilla, als ze samen op weg gaan naar Nieuw-Zeeland. De terugreis doet Charles weer alleen, want hij stopt eerst nog op Tuvalu en de Salomonseilanden https://www.ditjesendatjes.nl/sikhgemeenschap-inspireert-prins-charles/

zaterdag 2 november 2019

Deze bijzondere gemeenschap is hier thuis: “Zonder mijn gesneuvelde voorvaderen was ik hier niet”

Stad huldigt sikh voor jarenlange herdenking van zijn gesneuvelde voorvaderen

Elk jaar zorgt Bhupinder Singh voor een groeiende delegatie sikhs in de poppy parade naar de Menenpoort op 11 november. FOTO: PTB https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191101_04695538?articlehash=CB744FA18E8B7D2123F9175677F6D3A505F62161A4EB0DCA5D9B0E5AD0B3B50024F7A856E4740AAC45F8287EB3388508B6F7E64B3392FFB28A8C9F95A9164F22

IEPER - 

Duizenden sikhs sneuvelden bij Ieper tijdens WOI. Dat werd vergeten, tot Bhupinder Singh zijn voorvaderen wilde herdenken. Elk jaar zorgt hij voor een groter wordende delegatie van sikhs in de poppy parade. Ieper huldigt hem nu voor zijn inzet.

"De sikhs vormden de grootste religieuze en bevolkingsgroep binnen het Brits-Indiase leger tijdens WOI", zegt Dominiek Dendooven, wetenschappelijk medewerker van het In Flanders Fields Museum (IFFM). "Eind oktober 1914 werd tot een derde van de Britse linie bij Ieper bemand door Indiase troepen, ronder wie veel sikhs. Ook onmiddellijk na de eerste gasaanval moesten de sikhs enkele van de eerste tegenaanvallen uitvoeren. Hoeveel sikhs sneuvelden? Duizenden. Een precies aantal is moeilijk te bepalen."

Het herdenken van de sikhs begon pas op het einde van de jaren negentig. Voornamelijk op initiatief van Bhupinder Singh, een sikh uit Nederland. "Sikhs geloven in één god en hebben respect voor alle religies", aldus Singh. "Sinds 1998 kom ik geregeld naar Ieper met mijn vrienden. Ieper is de enige plaats waar de Europese en de sikh-geschiedenis elkaar echt ontmoeten. Na tachtig jaar was iedereen deze gesneuvelde sikhs vergeten. Behalve Ieper."

Poppy parade

In april 1999 werd op zijn initiatief de 300ste verjaardag van de broederschap van ingewijde Sikhs, waarvan de leden herkenbaar zijn aan hun baarden en tulbanden, gevierd tijdens een lentefestival in de Lakenhalle: een van de zalen deed drie dagen dienst als sikh-tempel en in een andere ruimte werd gratis eten uitgedeeld. Er werd een monumentje opgericht aan de Sint-Elooisweg in Hollebeke, toen het eerste gedenkteken in België voor de Indiërs die hier vochten tijdens WOI. Er volgde een expo over het Indian Army Corps en een speciale Last Post.

Respect

Sindsdien zorgde Bhupinder Singh elk jaar voor een uitgebreide en opgemerkte delegatie sikhs in de poppy parade naar de Menenpoort op 11 november. De sikhs komen uit steeds meer landen: België, Nederland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, India, Canada, de Verenigde Staten. "Er waren honderd sikhs in 1999 en dat aantal groeit elk jaar."

Bhupinder Singh werd donderdag gehuldigd door het stadsbestuur en IFFM voor zijn onafgebroken inzet om de herinnering aan WOI levendig te houden in de Sikh-gemeenschap. De stad overhandigde hem een geschenk en officiële brief, Singh gaf op zijn beurt twee boeken, die hij schreef over de inzet van sikhs in beide Wereldoorlogen.

"Met de huldiging respecteert Ieper de hele sikh-gemeenschap. Deze dag wordt een belangrijk deel van mijn leven. Zonder mijn voorvaderen, die hier meer dan honderd jaar geleden stierven, was ik hier niet. Ieper voelt aan als een tweede thuis."

vrijdag 1 november 2019

BE: Ieper zet Bhupinder Singh in de bloemetjes

Ieper zet Bhupinder Singh in de bloemetjes : "Als onze stad tot in Punjab bekendstaat, is dat in eerste plaats aan hem te danken"