zaterdag 16 november 2019

BE: Driedaags festival in Sint-Truiden voor 550 jaar sikhisme

Driedaags festival in Sint-Truiden voor 550 jaar sikhisme


Mine Dalemans De Truiense Sikhgemeenschap hield onlangs nog haar jaarlijkse optocht Nagar Kirtan in Sint-Truiden. Dat is een volksfeest, waarbij geloof, traditie en vrijgevigheid centraal staan, waar ook schepen Jelle Engelbosch( N-VA) aan deelnam.https://www.hln.be/in-de-buurt/sint-truiden/driedaags-festival-in-sint-truiden-voor-550-jaar-sikhisme~af8d0e9d/
 Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 november is Hangar 66 het decor van een driedaags festival waarop de 550ste verjaardag van het sikhisme gevierd wordt. Dat is een belangrijk feest voor Sint-Truiden, waar het merendeel woont van de ruim 4.000 leden van de Belgische gemeenschap van deze geloofstrekking.

De sikhs zijn vanuit India en Pakistan over de hele wereld gemigreerd, onder meer om mee te vechten aan Britse zijde in de twee wereldoorlogen of later om de vraag naar arbeidskrachten in het Westen in te vullen. Zo zijn ze ook in Sint-Truiden terechtgekomen om te helpen in de fruitsector. "Het is al 30 jaar geleden dat de sikhs hier aankwamen. Intussen zijn ze in onze samenleving opgenomen en kwamen al veel interculturele contacten tot stand. Daarom moeten we erover waken dat de dialoog op gang blijft, zodat ze helemaal ingesloten worden in onze gemeenschap. De viering van dit weekend is daarvoor de ideale gelegenheid", zegt schepen van Integratie Hilde Vautmans (Open Vld).

1.430 pagina's

Op het jubileumfeest staat de Akhand Paath centraal. Tijdens deze ceremonie geeft een team van Granthi's of sikhpriesters drie dagen lang voordrachten uit de Guru Granth Sahib. Dat is het Heilige Boek van de sikhs dat 1.430 pagina's omvat, die stuk voor stuk worden voorgelezen. "Het festival eindigt met een slotmoment tussen 10 en 15 uur, waarop iedereen welkom is. Dat is een kans voor mensen met verschillende achtergronden om elkaar te leren kennen. Zo'n ontmoetingen zijn cruciaal om onze diverse samenleving echt te laten werken", aldus burgemeester Veerle Heeren (CD&V).

vrijdag 15 november 2019

Sikhgemeenschap inspireert prins Charles

Sikhgemeenschap inspireert prins Charles

Prins Charles heeft aan de vooravond van zijn bezoek aan India zijn waardering uitgesproken aan de sikhgemeenschap in Groot-Brittannië en in de rest van het Gemenebest. Dit deed hij naar aanleiding van de viering van de 550e geboortedag van stichter Goeroe Nanak, waar aanhangers over de hele wereld deze week bij stilstaan.

Volgens Charles kunnen de waarden uit de sikhreligie "ons allen inspireren". Hij noemt daarbij zaken als hard werken, eerlijkheid, respect en onbaatzuchtigheid. "Door dit te omarmen hebben de sikhs een grote bijdrage geleverd aan ons land en dat zullen ze ook blijven doen", aldus de Britse troonopvolger. Vanwege de feestelijkheden wil hij, ook namens zijn vrouw Camilla, daarom zijn waardering uiten.

Charles is woensdag en donderdag in India. Het is zijn tiende bezoek aan het Aziatische land. Woensdag gaat de prins naar een sikhtempel om eveneens stil te staan bij de 550e geboortedag van Goeroe Nanak. Op het programma staan verder onder meer evenementen om de goede band tussen Groot-Brittannië en India te vieren. Ook wordt er gefocust op duurzaamheid en klimaatverandering.

Het bezoek betekent dat Charles zijn verjaardag zonder zijn familie moet vieren. Donderdag wordt de prins van Wales 71 jaar. Hij wordt later deze week herenigd met Camilla, als ze samen op weg gaan naar Nieuw-Zeeland. De terugreis doet Charles weer alleen, want hij stopt eerst nog op Tuvalu en de Salomonseilanden https://www.ditjesendatjes.nl/sikhgemeenschap-inspireert-prins-charles/

zaterdag 2 november 2019

Deze bijzondere gemeenschap is hier thuis: “Zonder mijn gesneuvelde voorvaderen was ik hier niet”

Stad huldigt sikh voor jarenlange herdenking van zijn gesneuvelde voorvaderen

Elk jaar zorgt Bhupinder Singh voor een groeiende delegatie sikhs in de poppy parade naar de Menenpoort op 11 november. FOTO: PTB https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191101_04695538?articlehash=CB744FA18E8B7D2123F9175677F6D3A505F62161A4EB0DCA5D9B0E5AD0B3B50024F7A856E4740AAC45F8287EB3388508B6F7E64B3392FFB28A8C9F95A9164F22

IEPER - 

Duizenden sikhs sneuvelden bij Ieper tijdens WOI. Dat werd vergeten, tot Bhupinder Singh zijn voorvaderen wilde herdenken. Elk jaar zorgt hij voor een groter wordende delegatie van sikhs in de poppy parade. Ieper huldigt hem nu voor zijn inzet.

"De sikhs vormden de grootste religieuze en bevolkingsgroep binnen het Brits-Indiase leger tijdens WOI", zegt Dominiek Dendooven, wetenschappelijk medewerker van het In Flanders Fields Museum (IFFM). "Eind oktober 1914 werd tot een derde van de Britse linie bij Ieper bemand door Indiase troepen, ronder wie veel sikhs. Ook onmiddellijk na de eerste gasaanval moesten de sikhs enkele van de eerste tegenaanvallen uitvoeren. Hoeveel sikhs sneuvelden? Duizenden. Een precies aantal is moeilijk te bepalen."

Het herdenken van de sikhs begon pas op het einde van de jaren negentig. Voornamelijk op initiatief van Bhupinder Singh, een sikh uit Nederland. "Sikhs geloven in één god en hebben respect voor alle religies", aldus Singh. "Sinds 1998 kom ik geregeld naar Ieper met mijn vrienden. Ieper is de enige plaats waar de Europese en de sikh-geschiedenis elkaar echt ontmoeten. Na tachtig jaar was iedereen deze gesneuvelde sikhs vergeten. Behalve Ieper."

Poppy parade

In april 1999 werd op zijn initiatief de 300ste verjaardag van de broederschap van ingewijde Sikhs, waarvan de leden herkenbaar zijn aan hun baarden en tulbanden, gevierd tijdens een lentefestival in de Lakenhalle: een van de zalen deed drie dagen dienst als sikh-tempel en in een andere ruimte werd gratis eten uitgedeeld. Er werd een monumentje opgericht aan de Sint-Elooisweg in Hollebeke, toen het eerste gedenkteken in België voor de Indiërs die hier vochten tijdens WOI. Er volgde een expo over het Indian Army Corps en een speciale Last Post.

Respect

Sindsdien zorgde Bhupinder Singh elk jaar voor een uitgebreide en opgemerkte delegatie sikhs in de poppy parade naar de Menenpoort op 11 november. De sikhs komen uit steeds meer landen: België, Nederland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, India, Canada, de Verenigde Staten. "Er waren honderd sikhs in 1999 en dat aantal groeit elk jaar."

Bhupinder Singh werd donderdag gehuldigd door het stadsbestuur en IFFM voor zijn onafgebroken inzet om de herinnering aan WOI levendig te houden in de Sikh-gemeenschap. De stad overhandigde hem een geschenk en officiële brief, Singh gaf op zijn beurt twee boeken, die hij schreef over de inzet van sikhs in beide Wereldoorlogen.

"Met de huldiging respecteert Ieper de hele sikh-gemeenschap. Deze dag wordt een belangrijk deel van mijn leven. Zonder mijn voorvaderen, die hier meer dan honderd jaar geleden stierven, was ik hier niet. Ieper voelt aan als een tweede thuis."

vrijdag 1 november 2019

BE: Ieper zet Bhupinder Singh in de bloemetjes

Ieper zet Bhupinder Singh in de bloemetjes : "Als onze stad tot in Punjab bekendstaat, is dat in eerste plaats aan hem te danken"

maandag 28 oktober 2019

BE: Sikhs uit heel België verzamelen in Sint-Truiden voor Nagar Kirtan

Sikhs uit heel België verzamelen in Sint-Truiden voor Nagar Kirtan

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20191027_04687662/sikhs-uit-heel-belgie-verzamelen-in-sint-truiden-voor-nagar-kirtan
Sikhs uit heel België verzamelen in Sint-Truiden voor Nagar Kirtan
SINT-TRUIDEN - 

Ruim 1.500 Sikhs vanuit alle windstreken verzamelden zondag voor de jaarlijkse optocht Nagar Kirtan. Voor de Truiense Sikhgemeenschap is dat een volksfeest waarbij geloof, traditie en vrijgevigheid centraal staan. Dit jaar viert de gemeenschap haar 550ste verjaardag. In Sint-Truiden doen de Sikhs dat met een driedaags festival waarbij het heilige boek centraal staat.

donderdag 24 oktober 2019

23/10/2019 - 18:30 Sikhs delen warme maaltijden uit in Hasselt

23/10/2019 - 18:30

Sikhs delen warme maaltijden uit in Hasselt




door Dirk BillionDe Sikh-gemeenschap deelde vandaag in Hasselt centrum warme maaltijden, koffie en wafels uit. Het gebaar ligt in het verlengde van hun geloof: goed zijn voor elkaar. Om die reden hebben ze ook speciaal daklozen- en armenorganisaties aangeschreven om hun initiatief kenbaar te maken. Terwijl de Sikhs eten uitdelen, vertellen ze over hun gemeenschap en hun geloof. Het is het tweede jaar op rij dat de Indiërs rondtrekken en in dertien steden halt houden .

dinsdag 15 oktober 2019

Tulband maakt hedendaagse dandy compleet

Tulband maakt hedendaagse dandy compleet

Tulband maakt hedendaagse dandy compleet

Elk stijlicoon heeft zijn archetypische voorloper. Die van de Canadese politicus Jagmeet Singh is een 18de-eeuwse Perzische gezant.

Jagmeet Singh (L) en Sir William Beechy R.A: Portret van Mirza Abu'l Hassan Khan. Beeld Felix Wong & Prudence Cuming Associates

De meeste politici onderscheiden zich hooguit met een opmerkelijk kapsel en geven verder hun kleding het liefst een sociale schutkleur. De aandacht moet immers naar de boodschap uitgaan, niet naar het jasje. Maar er zijn gevallen die pleiten voor het tegendeel, want onderscheiden maakt zichtbaar. Zo is de best geklede politicus van dit moment met afstand een Canadees en néé, het is níét Justin Trudeau, en toch heeft-ie zijn weg naar ons netvlies weten te vinden. Natuurlijk kende ik hem ook niet tot gisteren, maar struin een beetje langs bestgeklede mannen op internet en je kunt hem zo tegenkomen. Klik 'bestgeklede politici' en de spoeling wordt dunner dan spaghetti.

Jagmeet Singh (37) is bioloog, mensenrechtenadvocaat en tweede man van de sociaal-democratische New Democratic Party in Ontario, waar bijna de helft van de Canadese bevolking woont. Daarnaast is hij suave als de sambavoetbalvoeten van Neymar, is zijn uitrusting tot in detail wat je van een hedendaagse dandy verwacht, met een vleug hipster vanwege baard met gedraaide puntsnor, en maakt hij ongehinderd door oordelen of etnisch profilerende politie met zijn tulband - 'dastar' voor de Sikhs - de outfit compleet.

Stijl met overtuiging

Singh is sikh, de tulband hoort bij zijn geloof. Zijn vader, een psychiater, en moeder, lerares, kwamen als immigrant uit Punjab, India, naar Canada. De dastar valt op en dat is ook de bedoeling. De sikh draagt 'm om zich te onderscheiden: een zelfkroning, en tegelijk een verbinding aan God. De haren worden niet geknipt, uit eerbied, ook de baard niet dus, op het hoofd knoopt men een rishi (knot), die de energiestroom in het lichaam bevordert. Het binden van de doek, die zo'n 5 meter lang is, is een ritueel om de dag alert te kunnen beginnen; door de slapen te bedekken beschermt de sikh zich tegen negatieve energie van buitenaf, de druk op het voorhoofd maakt de drager kalm en ontspannen. Jagmeet Singh mengt stijl met overtuiging, en Oost met West alsof die op de aardbol niet bestaan.

De tulband komt al eeuwen voor in de westerse kunst, zie Jan van Eycks prachtige man met rode tulband uit 1433 in de Londense National Gallery. Baldassar Castiglione, de Italiaanse hoveling, werd in 1514 door Rafael met zwarte tulband (en baret erover) geschilderd en Rembrandt schilderde meerdere mannen, onder wie zichzelf, in oosterse kleding met tulband. Er zijn geweldige Pinterestpagina's met mannen-met-tulband-in-de-kunst.

Jagmeet Singh. Beeld getty

Sociale wapenrusting

Verschillende portretten vormen mooie een-tweetjes met foto's van Jagmeet Singh, die zijn dastar in vele kleuren draagt. In de sikhfilosofie hebben die kleuren ook betekenis: wit staat voor puurheid, zwart voor nederigheid, blauw is de kleur voor geleerden en leiders, de meestgedragen kleur, saffraangeel, staat voor moed en wijsheid, maar de drager is vrij om de dastar aan te passen aan stemming of decorum. Het turquoise, paars, geel en rood van Jagmeet Singh (naast het groen, zwart, oranje en donkerblauw dat ik tegenkwam) zal hem dus gewoon bevallen zijn, al hoort dit rood ook bij bruiloften, begrijp ik. Kleding, zei Singh in een interview, is sociale wapenrusting en wat opvalt kan het begin zijn van een goed gesprek.

De mooiste match vond ik deze met Mirza Abu'l Hassan Khan, een 18de-eeuwse gezant van de Perzische sjah die grote populariteit genoot in Londen. Hij bezocht er vele evenementen en liet zich onder anderen portretteren door de beroemde Thomas Lawrence. Khans familie was eerder vervolgd door de Iraanse regering en hij was in ballingschap in India beland, voor hij bij terugkomst voor sjah Fath Ali Qajar minister werd. Hier, door William Beechy in 1809 op het hoogtepunt van zijn diplomatieke carrière verbeeld, draagt hij een mooi eenvoudig lichtblauw kostuum met rode mantel, een sabel in zijn geknoopte riem gestoken en een geraffineerde tulband van wit en een brokaat-achtige stof.

Twee mannen die boven de verschillen staan, hun identiteit met trots dragen en een dijk van een indruk maken.

vrijdag 21 juni 2019

Sikhs doneren 60.000 dollar aan slachtoffers aanslagen moskeeën Christchurch

Sikhs doneren 60.000 dollar aan slachtoffers aanslagen moskeeën Christchurch

20 juni 2019 - 12:24 - https://www.bladna.nl/sikhs-donatie-moskeeen-christchurch,25815.html

De Sikh-gemeenschap heeft in Nieuw-Zeeland 60.000 dollar gedoneerd voor de overlevenden en van de families van de slachtoffers van de terroristische aanslagen op twee moskeeën in Christchurch.

Jaspreet Singh Rajpura, plaatselijke verslaggever, nam het initiatief om via Facebook een geldinzameling onder de sikhs te organiseren. Op 12 juni werd een cheque van 60.000 dollar aan de burgemeester van Christchurch gegeven. Dat gebeurde in de aanwezigheid van de moslimgemeenschap, de sikh-gemeenschap en de vertegenwoordigers van de twee moskeeën.

"Geen enkel geldbedrag kan wat er is gebeurd veranderen, nog het leven teruggeven aan de slachtoffers. Maar we kunnen de slachtoffers en hun families steunen, om hen te helpen in hun pijn.", verklaarde Singh Rajpura aan Australische media.

Brenton Tarrant, 29-jarige Australiër die de aanslagen pleegde, zal vanaf 4 mei 2020 terecht staan. Hij ontkent alle feiten en wordt vervolgd voor de moord op 51 moskeegangers, 40 pogingen tot moord en terrorisme.

dinsdag 28 mei 2019

Oostenrijk: hoofddoek verboden op school, keppel en sikh-tulbanden toegestaan


Oostenrijk: hoofddoek verboden op school, keppel en sikh-tulbanden toegestaan
27 mei 2019 - 15:20 - Wereld

Oostenrijk heeft besloten om de hoofddoek op school te verbieden. De regering stelt echter dat het verbod geen betrekking heeft op de keppel die joden of de tulband die sikhs dragen.

De wet over het hoofddoekverbod heeft voorlopig enkel betrekking tot leerlingen van lagere scholen.

Volgens persagentschap AFP oordelen de rechtse en extreemrechtse partijen in Oostenrijk dat het een "signaal is tegen de politieke islam" en dat het "noodzakelijk was om meisjes van onderdrukking te beschermen". Bijna alle leden van de oppositie stemden tegen de wet.

De Oostenrijkse moslimbeweging IGGÖ noemt de wet "een schande" en een "afleidingsmanoeuvre", met name omdat het over een heel klein aantal leerlingen gaat.

maandag 20 mei 2019

Tulbanden bezorgen Gucci déjà vu

Tulbanden bezorgen Gucci déjà vu

Vandaag om 12:02 door edm http://www.standaard.be/cnt/dmf20190520_04412705

Foto: AP

Gucci moet opnieuw door het stof na een storm op sociale media. Dat het Italiaanse modehuis tulbanden verkoopt die zijn geïnspireerd op de religieuze hoofddeksels van de sikhs, wordt door die laatste niet geapprecieerd.

Nadat Gucci zich enkele maanden geleden moest verontschuldigen voor een trui die veel weg had van een racistische blackface-karikatuur, na een golf van verontwaardiging op sociale media, ligt het modehuis opnieuw onder vuur. Deze keer omdat ze hoofddeksels verkopen die erg goed lijken op de dastar, het religieuze symbool van de sikhs.

Een déjà vu voor Gucci-ontwerper Alessandro Michele, want net zoals de geviseerde sweater al veel langer te koop was voor de kritiek losbarstte, werden de tulbanden al anderhalf jaar geleden voorgesteld op de catwalk én werden ze al meermaals aangehaald in kritische reflecties over culturele appropriatie, het toe-eigenen van bepaalde kenmerken door een dominante cultuur die oorspronkelijk een andere bevolkingsgroep zouden toebehoren.

Zo benadrukte de Nederlandse trendwatcher Li Edelkoorts eerder dit jaar nog dat heel wat kledingstukken op hetzelfde moment in verschillende werelddelen zijn opgedoken en het daardoor moeilijk wordt om te bepalen wie ermee begon. 'Wie uit de douche komt, slaat gewoon een handdoek om zijn hoofd. Dat mogen we dan ook niet meer doen? Zo'n tulband is ook van alle tijden, niet alleen van de sikhs', verdedigde  Edelkoorts de keuze van Michele.

'Erger dan fake Gucci'
Maar toen Nordstrom, een Amerikaanse keten van luxewarenhuizen, reclame maakte voor het accessoire (met een stevig prijskaartje van 790 dollar) werd de tulband echt een probleem. De Sikh Coalition, de Amerikaanse organisatie die de rechten van sikhs verdedigt, schreef woensdag op zijn Facebook-pagina dat het betreurt dat Gucci en Nordstrom winst willen maken door een belangrijke religieus symbool na te apen, en daarbij de gevoeligheden van de tulband compleet negeren. Tulbanden zijn het meest opvallende kenmerk van een sikh, en dus vaak ook de reden waarom ze worden aangevallen, gepest of gediscrimineerd, klonk het.

Toen ook de Indische influencer Harjinder Singh Kukreja zijn verontwaardiging uitte over de verkoop van het accessoire klonken de kritische stemmen op sociale media steeds luider, ook buiten de sikh-gemeenschap. Het noopte Nordstrom ertoe het product uit zijn webshop te verwijderen.

'We hebben besloten om het product niet langer te verkopen', zo reageerde Nordstrom op Twitter op een klacht. 'Het was nooit onze bedoeling onrespectvol om te gaan met dit religieuze en culturele symbool. We bieden onze oprechte verontschuldigingen aan bij iedereen die zich hierdoor beledigd voelde.' Gucci zelf heeft nog niet gereageerd.

Iedereen gelijk
De tulband heeft voor de sikhs een bijzondere betekenis, omdat het voor hen symbool staat voor gelijkheid. Voorheen werden tulbanden gedragen door koningen en elite, en in de 17de eeuw mocht enkel de islamitische meerderheid de tulband dragen. De sikhs-leiders, ook gekend als de Guru's, verwierpen de sociale hiërarchie en adopteerden de tulband als een daad van rebellie. Als iedereen een tulband droeg, was iedereen gelijk.


donderdag 16 mei 2019

Parlement Oostenrijk stemt voor wet tegen hoofddoeken op basisscholen


Parlement Oostenrijk stemt voor wet tegen hoofddoeken op basisscholen

Het Oostenrijkse parlement heeft ingestemd met een wet tegen het dragen van hoofddoeken door kinderen op basisscholen. De wet verbiedt het dragen van "ideologische of religieuze kleding" waarmee grote delen van het hoofd worden bedekt.

De wet komt uit de koker van de rechts-conservatieve regering van FPÖ en ÖVP. Het grootste deel van de oppositie stemde tegen. Tegenstanders spreken van een publiciteitsstunt van de regering. Een moslimorganisatie noemde de wet eerder "schaamteloos" en een "afleidingsmanoeuvre". Bovendien, zo zeggen ze, dragen veel meisjes pas een hoofddoek vanaf de puberteit.

'Signaal tegen politieke islam'

De wet is specifiek gericht tegen het dragen van hoofddoeken. Het joodse keppeltje en een sikh-tulband vallen er niet onder. Ook hoofddeksels die worden gedragen om medische redenen of om te beschermen tegen regen en sneeuw vallen erbuiten.

Volgens een ÖVP-parlementariër gaat het om een maatregel tegen de onderdrukking van meisjes. De onderwijswoordvoerder van de FPÖ spreekt van "een signaal tegen de politieke islam".

De regering houdt er rekening mee dat de wet zal worden aangevochten bij het Constitutioneel Hof. Vanwege discriminatie op grond van religie, of omdat wetten die over scholen gaan normaal gesproken een tweederdemeerderheid nodig hebben in het parlement.

In Oostenrijk geldt sinds 2017 een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbaar. In Nederland is gezichtsbedekkende kleding niet toegestaan in openbare instellingen. Een algeheel verbod is er niet.


dinsdag 23 april 2019

Sikhs wensen iedereen vrolijke Vaisakhi

Sikhs wensen iedereen vrolijke Vaisakhi
Sikhs wensen iedereen vrolijke Vaisakhi

Foto: DVH

Gent -

Zoals ieder jaar kon iedereen zaterdagnamiddag onder de stadshal meegenieten van het spectaculaire en kleurrijke Vaisakhi-feest door de Sikhs.

Op Vaisakhi viert de Sikhgemeenschap, die in Gent uit een 200-tal mensen bestaat, de geboorte van de Khalsa, een soort belichaming van de Goeroe.

Voor dat feest wordt niet alleen een kleurrijke optocht gehouden maar wordt onder de stadshal ook gratis voedsel uitgedeeld aan iedereen .

Er was ook veel belangstelling voor de spectaculaire gevechtsdansen, waarbij onder opzwepend tromgeroffel jonge en oude mannen en zelfs kinderen in hun typische tulband rituele zwaardgevechten uitvoeren. Voor de veiligheid worden daarbij de zwaarden vervangen door stokken.

Sikhs wensen iedereen vrolijke Vaisakhi
Foto: DVH
Sikhs wensen iedereen vrolijke Vaisakhi
Foto: DVH
Sikhs wensen iedereen vrolijke Vaisakhi
Foto: DVH
Sikhs wensen iedereen vrolijke Vaisakhi
Foto: DVH