woensdag 31 oktober 2018

Sikhs vieren zondag Nagar Kirtan

Sikhs vieren zondag Nagar Kirtan

De stoet start vanaf 12u.00 aan de tempel in Halmaal DS De stoet start vanaf 12u.00 aan de tempel in Halmaal
De Truiense Sikhgemeenschap houdt zondag de jaarlijkse en zeer kleurrijke optocht 'Nagar Kirtan'. Iedereen is van harte welkom.

De Nagar Kirtan is een parade waarbij de Sikhs samen met hun heilige schrift te voet van hun tempel in Halmaal richting het stadscentrum wandelen. Zo vieren ze de geboortedag van hun eerste goeroe. Het evenement is de gelegenheid bij uitstek om de gemeenschap beter te leren kennen.

Gevechtssport

De processie vertrekt dus aan de tempel van Halmaal en eindigt op de Grote Markt. De Sikhgemeenschap uit Sint-Truiden krijgt die dag het gezelschap van leden uit heel België. "Op de Grote Markt wordt dan warme thee, frisdrank en zoete gebakjes aan voorbijgangers uitgedeeld", zegt Pritty Kaur namens de Sikhgemeenschap. "Sikhmuzikanten zullen uit het heilige schrift zingen en je kan demonstraties van een spectaculaire gevechtssport bijwonen. Alle Truienaren zijn van harte welkom!"

Jaspreet Kaur maakt Langar voor honderden eetlustigen

Jaspreet Kaur maakt Langar voor honderden eetlustigen
Rummen-KamalJit Singh-Supanjit-Anshpreet en Jaspreet Kaur Bollen Rummen-KamalJit Singh-Supanjit-Anshpreet en Jaspreet Kaur

Kamaljit Singh (45) en echtgenote Jaspreet Kaur (39) zijn geen onbekenden in Geetbets en omgeving. Sinds eind jaren negentig toen ze naar ons land kwamen runnen zij hun winkel in de Ketelstraat in Rummen. Nadien kwam er nog een winkel én een frituur bij in Geetbets. Hun twee kinderen Anshpreet (14) en Supanjit (10) werden hier geboren maar toch worden ze soms nog nagestaard op straat. Twee jaar geleden al besloot Anshpreet (Ansh voor de vrienden) om lezingen over Sikhs, hun geloof en cultuur te geven op verschillende scholen om misverstanden, die voortvloeien uit onwetendheid, over Sikhs de wereld uit te helpen. 

Volgend jaar is voor de sikhs een groot feestjaar : ze vieren de 550 ste verjaardag van Guru Nanak Dev Ji, hun eerste guruleraar. In India wacht men niet echt tot volgend jaar en zijn de feesten eigenlijk al volop bezig. Mama Jaspreet wil ons allen laten meegenieten en gaat daarom iedere woensdag, zaterdag en zondag van november gratis eten (Langar) uitdelen. 

Zo zal het gezin dus de komende maand met eten voor wie wil de straat optrekken. Niet om zieltjes te winnen of mensen te bekeren, maar ook om beter te integreren :"We stellen ons en ons geloof voor, zonder de bedoeling mensen te bekeren. We willen gewoon begrepen worden. In onze maatschappij moet het mogelijk zijn dat mensen van verschillende godsdiensten naast elkaar kunnen leven, waar niemand uitgesloten wordt. Iedereen is voor ons gelijk, wij maken geen onderscheid, ook niet tussen man en vrouw."

De religie is ontstaan in de vijftiende eeuw in de Punjab, in Noord-Indië. Daar staat nog steeds hun heiligdom, de Harmandir Sahib, een gouden tempel met vier ingangen. Iedereen is er welkom, uit iedere windstreek of geloof. Het is niet zomaar een plaats van ontmoeting, maar het is zowat de grootste gratis keuken ter wereld, waar 100.000 mensen gemiddeld per dag komen om te eten. Als Sikh moet je hard werken, op een eerlijke manier je geld verdienen en delen met anderen. Mensen die het wat moeilijk hebben krijgen dus gratis eten aangeboden. 

Rummen-Langar Bollen Rummen-Langar

Deze traditie wil het Rummens gezin ook hier in ere te houden. Ze bieden dan ook typisch "Langar"aan. Indiase vegetarische gerechten zoals de typische Daal Chaul (linze en rijst), Roti (soort naan) of Alo Gobi (aardappelen, bloemkool en salade).  In de sikhtempels nuttigt men dit zittend op de vloer, als teken van gelijkheid. "Neen, dit gaan we de mensen hier niet aandoen", lacht Jaspreet. "De bedoeling van dit hele opzet is gewoon niet enkel om mensen ons beter te leren kennen en onze tradities, maar vooral ook om elkaar beter te leren kennen. Mensen in nood helpen is één van onze taken. Maar ook familie en naastenliefde zeer belangrijk. Met dit initiatief willen we iets kunnen betekenen. Niet enkel kennen we de typische armoede, er is ook nog de sociale armoede. Vandaar dat het belangrijk is om mensen niet enkel eten aan te bieden maar ook sociale contacten zijn belangrijk."

Als deze Langar aanslaat is Jaspreet Kaur bereid om volgend jaar, het echte feestjaar, dit nog uit te breiden over het land.

2 november   Geetbets  13-15 uur

3 november Sint-Truiden 9-11 uur

4 november Hoepertingen 12-13 uur

7 november Rummen 12-14 uur

10 november Sint-Truiden 9-11 uur

14 november Hasselt 13-14 uur

17 november Sint-Truiden 9-11 uur

18 november Hoepertingen 12-13 uur

21 november Leuven

23 november Geetbets 13-15 uur

24 november Sint-Truiden 9-11 uur

25 november Hoepertingen 12-13 uur

28 november Hasselt 13-14 uur