donderdag 6 juni 2024

Sikhs in Amsterdam in de Reli-Radar

15 jaar Nieuw Wij: Sikhs in Amsterdam in de Reli-Radar

Kennismaking met minder bekende religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen


https://www.nieuwwij.nl/nieuw-wij/15-jaar-nieuw-wij-sikhs-in-amsterdam-in-de-reli-radar/

Nieuw Wij bestaat 15 jaar. In die periode is veel belicht en aan de orde gesteld. In de serie Vijftien jaar Nieuw Wij nemen we elke veertien dagen een duik in de geschiedenis van onze beweging en website. We laten zien wat we eerder deelden, zeggingskracht houdt en getuigt van een vooruitziende blik. Vandaag gaan we terug naar 2015. Nieuwwij.nl begon in dat jaar een nieuwe video-serie: de Reli-Radar waarin de kennismaking centraal staat met minder bekende religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen in Nederland. In deze video brengt Rogier Pelgrim de sikhs in beeld en laat hen aan het woord.

Er wonen naar schatting 12.000 sikhs in Nederland, met name in de Randstad. Vooral de mannen met hun tulband vallen op, maar eigenlijk zijn maar weinig Nederlanders bekend met de geloofsgemeenschap van de sikhs. De Reli-Radar van NieuwWij.nl ging daarom langs in de Shri Guru Nanak Gurdwara Sahib in Amsterdam. We zien een bezoek aan een levendige dienst op zondagmiddag waarbij uit het heilige boek, de Guru Granth Sahib, wordt gereciteerd. Er wordt gebeden, gezongen en gegeten.

Waar draait het allemaal om in dit voor velen mysterieuze geloof? En hoe komen de gelovigen bijeen? Ajinder Singh (27) die betrokken is bij de tempel, vertelt ons meer in deze video uit 2015.

Geen opmerkingen: