maandag 20 maart 2023

Punjab India: ​78 arrestaties


Klopjacht separatistenleider in India: 78 arrestaties

De Indiase autoriteiten jagen op een separatistenleider van de sikh-gemeenschap. Ze hebben al 78 van zijn aanhangers gearresteerd en de toegang tot het internet in de noordwestelijke deelstaat Punjab afgesloten.

De 30-jarige Amritpal Singh predikt een radicaal sikhisme en is de voorbije maanden populair geworden in de landelijke gebieden. Hij wil een onafhankelijke staat oprichten.

Singh en enkele van zijn aanhangers bestormden gewapend met zwaarden, messen en geweren vorige maand een politiebureau nadat een aanhanger was gearresteerd wegens mishandeling en poging tot ontvoering. Bij de aanval raakten verschillende politieagenten gewond.

Klopjacht

De politie van Punjab startte daarop een klopjacht. Zaterdag zijn al 78 mensen opgepakt, maar niet Singh zelf. Zondag is de politie massaal aanwezig in de regio, melden lokale media, voornamelijk in de rurale gebieden en in het drop van Singh, Jallupur Khera.

De 'situatie is onder controle, maar we roepen de burgers op om de geruchten niet te geloven', klinkt het bij de politie. Volgens lokale media hebben de lokale autoriteiten de toegang tot het internet geblokkeerd om te vermijden dat er valse informatie verspreid wordt op de sociale media.

Afscheiding

Delen van Noord-India en vooral de deelstaat Punjab, die voor 58 procent uit sikhs en voor 39 procent uit hindoes bestaat, kenden in de jaren 80en begin jaren 90 gewelddadige afscheidingsbewegingen. De regio werd toen geteisterd door een bloedig conflict met radicale sikhs, die een onafhankelijke staat met de naam Khalistan eisten. De Indiase veiligheidstroepen werden toen van massale schendingen van de mensenrechten beschuldigd.

India is 's werelds vijfde economie met een enorme afzetmarkt van 1,4 miljard inwoners. De Europese Unie wil de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met het notoir protectionistische India opvoeren. Die werden vorig jaar hervat, en het doel is eind dit jaar een deal te vinden. Een jaar na de Russische inval in Oekraïne blijft India echter een neutrale positie innemen.




Geen opmerkingen: