woensdag 17 april 2013

Re: 20 Apr 2013 : Sikh tempel open voor bezoekers

 Sikh tempel open voor bezoekers

Zaterdag 20 april viert de Sikhgemeenschap dat de Sikh Tempel al 25 jaar in Kralingseveer gevestigd is. Voor bezoekers is er open dag van 13.00 tot 16.00 uur met op  elk heel uur een presentatie. Bezoekers worden verwelkomd

met Indiase thee , koekjes en gerechten. Voor de kinderen is er een springkussen. Verzocht wordt alcohol of tabak thuis te laten.

http://www.deweekkrant.nl/files/pdfarchief/YL/20130417/YL_YK-1-18_130417_1.pdf
 
Op een zondagochtend staan damesschoenen, kinderschoenen, herenschoenen allemaal op een rij in de entree van de Sikh tempel.
 - Door Loes Verton
 
Want wie de Sikh tempel in Kralingseveer betreedt doet de schoenen uit en bedekt het hoofd. "Je ego laat je buiten", zegt Sukhwant Singh één van de vrijwilligers van de Sikh tempel. Zelf draagt hij zoals de meeste Sikh-mannen een tulband en loopt hij in de tempel op blote voeten.
 
De Sikhgemeenschap had prinses Maxima uitgenodigd voor de open dag. Maar Maxima liet weten niet aanwezig te kunnen zijn. "We snappen nu wel waarom", lacht Sukhwant Singh.
 
Op het binnenterrein van de tempel aan de Ottogracht  wappert de oranje vlag van de Sikhs. De tempel is één van de zeven gebedshuizen voor de Sikhs in Nederland. "De gemeenschap hier bestaat uit zo'n 200 gezinnen die wonen onder andere in Rotterdam, Capelle, Krimpen, Barendrecht en Schiedam." De tempel is gevestigd in een voormalig schoolgebouw, op de meest prominente plek in het buurtschap. De fraai gebrandschilderde ramen, die er op wijzen dat hier lange tijd kinderen naar school gingen, zijn door de Sikhs in ere hersteld.
 
Van de drie voormalige klaslokalen zijn de tussenmuren weggehaald en is nu de gebedsruimte gemaakt. Daar ligt op een altaar het heilige schrift: Goeroe Granth Sahib. Op de grond zitten mannen en vrouwen in kleermakerszit. "We geloven in gelijkheid en gerechtigheid tussen mannen en vrouwen. Daarom hebben we ook allemaal dezelfde achternaam.
 
De mannen heten Singh, wat letterlijk leeuw betekent. De vrouwen Kaur, wat in het Punjabi staat voor prinses. Sikh mannen scheren zich niet en knippen hun haren niet, hun leven lang niet. De Sikhs gelooft in één god voor alle mensen. Van de Sikh wordt verwacht dat hij zijn eigen brood verdient. Wat je overhoudt, moet je delen met anderen."
 
Dat delen met anderen doen de Sikh na de dienst letterlijk. "Na het gebed dat grotendeels bestaat uit het zingen van hymnen wordt er op de trommel geslagen, als teken om te gaan eten. Al vroeg in de ochtend wordt er begonnen met het bereiden van de maaltijd in de grote keuken. Tijdens het eten zitten we op de grond. Ook als teken van gelijkheid van alle mensen." De vader van Sukhwant Singh was één van de eerste Sikhs die in de jaren zeventig naar Nederland kwam om te werken. Hij was vastbesloten terug te keren naar India maar hij schudt nu zijn hoofd: "Mijn kinderen en kleinkinderen wonen hier die zou ik missen. Ik ga er wel elk jaar naar toe op vakantie."

Geen opmerkingen: