woensdag 20 oktober 2021

Wandelaars gebruikten hun tulbanden om twee mannen in de watervalvijver te redden

Wandelaars gebruikten hun tulbanden om twee mannen in de watervalvijver te redden

Vijf wandelaars in British Columbia gebruikten hun tulbanden om twee mannen op hun spoor te redden toen het paar onverwachts in een plas onder een waterval viel.

Kuljinder Kinda en vier van zijn vrienden waren op 11 oktober aan het wandelen in het Golden Ears Provincial Park toen een nabijgelegen groep hen vertelde dat twee mannen op een gladde rots waren uitgegleden en in een plas boven Lower Falls waren gevallen en niet in staat waren zichzelf terug in veiligheid te brengen.

De video van het ongeval ging viraal nadat Kinda zijn opname op WhatsApp plaatste en op de picknickkanalen terechtkwam.

Kinda zei dat mensen die stopten om te helpen, zeiden dat ze de hulpdiensten moesten bellen, maar ze hadden geen mobiele telefoonservice. Toen kwamen ze op het idee om een touw van hun tulband te maken, een van de vijf dingen die Sikhs dragen als hoofdbedekking, meestal gemaakt van katoen dat hun ongeknipte haar beschermt.

Kuljinder Kinda, links, en zijn vrienden in Golden Ears Provincial Park in British Columbia op 11 oktober.Met dank aan Kuljinder Kinda

"We probeerden te bedenken hoe we ze eruit konden krijgen, maar we wisten niet hoe we dat moesten doen", zegt Kinda, een Sikh-elektricien die oorspronkelijk uit Punjab, India komt. "Dus we liepen ongeveer 10 minuten om hulp te zoeken en kwamen toen op het idee om onze tulbanden aan elkaar te binden."

Kinda en zijn vrienden verwijderden hun tulbanden en andere kledingstukken om de doek stevig aan elkaar te binden en een tijdelijk touw van 10 meter (ongeveer 33 voet) te maken om de twee mannen veilig naar de baan te trekken. Ze gooiden het touw over de mannen en bevalen hen om het aan te spannen voordat ze zichzelf aanspannen.

"In het sikhisme leren we iedereen te helpen op welke manier dan ook met wat we hebben, zelfs onze tulband," zei Kinda.

Een beetje zei dat hij en zijn vrienden niet bang waren voor hun veiligheid.

"We gaven echt om de veiligheid van de mannen", zei hij.

De twee mannen bedankten Kinda en zijn vrienden voordat ze vertrokken. Hun identiteit is niet bekend.

Een waarschuwingsbord voor de watervallen staat op de Lower Gold Creek Falls Trail van Golden Ears Provincial Park in British Columbia.British Columbia Department of the Environment

Het British Columbia Environment Department zei dat er waarschuwingen waren langs de wandelgangen. "De borden op de toegangspaden waarschuwen wandelaars voor de gevaren van de paden en de waterval en om niet verder te gaan dan het einde van de gemarkeerde paden", aldus een woordvoerder.

Robert Laing, directeur zoek- en reddingsacties voor Ridge Meadows Search and Rescue, had dienst toen het ongeval plaatsvond en werd ter plaatse geroepen, maar de wandelaars waren al gered. "We hebben kort met ze gesproken, maar alleen om er zeker van te zijn dat ze in orde zijn en geen medische hulp nodig hebben", zei hij. "Ze zeiden dat ze de waarschuwingssignalen over de gevaren van het naderen van een val niet hadden gezien."

Hij wees erop dat de watervallen zich achter een omheind gebied bevinden.

Ling waarschuwt wandelaars om voorzichtig te zijn in de buurt van de beken en rivieren van het park. "Elk jaar raken veel mensen gewond als gevolg van uitglijden of vallen. Het lijkt erop dat eens in de één tot twee jaar iemand van een val afdrijft en sterft als gevolg van hun verwondingen."

Wandelaars werden geprezen om hun heldhaftigheid en snelle reactie. De Sikh-gemeenschap in British Columbia deelde de video op Twitter en zei: "Koeweit voor deze jonge mensen voor hun snelle denken en onbaatzuchtigheid."

Geen opmerkingen: