maandag 26 november 2018

Sikhs in Eindhoven vieren geboortedag stichter

Sikhs in Eindhoven vieren geboortedag stichter

Karin Rosendaal 26-11-18, 09:26  

EINDHOVEN - Sinds een aantal maanden komt de Sikh gemeenschap Eindhoven bij elkaar in het Dorpshuis in Acht. Zondag werd de geboortedag gevierd van de stichter van het Sikhisme, goeroe Nanak (1469), die de boodschap van 'Ek Onkaar', een God, verspreidde en het geloof baseerde op gelijkheid van alle mensen.  

Al vroeg in de ochtend is begonnen met het schoonmaken van het Dorpshuis en is de ruimte omgetoverd naar een gurdwara, een Sikh gebedshuis. Kleden liggen op de grond, versieringen zijn opgehangen. Op het podium staat een Manji Sahib, een zetel voor de goeroe Granth Sahib. Dat is de Heilige Schrift met teksten van de goeroes, moslim -, hindoe- en andere filosofen. Er klinkt Kirtan (Lofzang).

Minoe Kaur Nijjar: ,,Vandaag lezen we de laatste pagina's van de Heilige Schrift. Op 5 november zijn we begonnen met het lezen van de 1430 pagina's tellende Granth Sahib. Na goeroe Nanak volgden nog negen menselijke goeroes. De tiende goeroe zei dat na hem de Heilige Schrift kwam, de Granth Sahib, die als mens wordt behandeld", vertelt Theodorus Singh. ,,In een echte gurdwara heeft de Schrift een gebedszaal en een rustzaal. Bij binnenkomst wordt hij als gastheer begroet."

De Sikh gemeenschap in Eindhoven groeit en is op zoek naar een vaste locatie. Het bevalt goed in Acht, maar een permanente plaats heeft de voorkeur. Singh: ,,Vanuit India komen veel Sikhs naar de regio vanwege de werkgelegenheid. De dichtstbijzijnde gurdwara's zijn in Duitsland, Belgiƫ of Rotterdam. Het idee is ontstaan om in Eindhoven een gebedshuis te stichten. Inmiddels zijn er zo'n dertig tot veertig families bij aangesloten. Maar er komt veel bij kijken: hoe gaan we het financieren, en als er een locatie is, mag die dan een gebedshuis worden? Het voordeel is dat het gebedshuis dan niet iedere keer opgebouwd hoeft te worden en dat de sikhs door de week binnen kunnen komen voor een gebed. Het gezamenlijk eten is een belangrijk onderdeel, dus een langar, een gemeenschapskeuken, heeft een belangrijke functie. Nu nemen de mensen eten vanuit huis mee."

Nijjar: ,,De jongste generatie is hier geboren, de oudste generatie in India. We vinden het belangrijk om de gebruiken door te geven."

Geen opmerkingen: