zondag 20 december 2020
Protesten in India tegen de maar zeer omstreden landbouwwet
maandag 14 december 2020
Constitutioneel Hof Oostenrijk draait hoofddoekverbod op basisscholen terug
Constitutioneel Hof Oostenrijk draait hoofddoekverbod op basisscholen terug https://nos.nl/artikel/2360278-constitutioneel-hof-oostenrijk-draait-hoofddoekverbod-op-basisscholen-terug.html
Het Constitutioneel Hof van Oostenrijk heeft het verbod op hoofddoeken voor kinderen op basisscholen teruggedraaid. De wet is volgens het Hof specifiek gericht op de islamitische hoofddoek en is daarom in strijd met religieuze vrijheid.
De wet werd ruim een jaar geleden ingevoerd door de vorige regering, een coalitie van de rechts-populistische FPÖ en conservatieve ÖVP. Die regering maakte toen ook bekend dat het joodse keppeltje en de sikh-tulband niet onder de wetgeving zouden vallen.
Het Oostenrijkse kabinet noemde de wet vorig jaar een maatregel tegen de onderdrukking van moslimmeisjes, maar volgens de rechter worden met een verbod de verkeerde mensen gestraft. Ook bestaat er een risico dat het voor moslimmeisjes moeilijk wordt om toegang te krijgen tot onderwijs door het verbod.
Minister Fassman van Onderwijs reageert teleurgesteld op het vonnis. "Ik betreur het dat meisjes niet de kans krijgen om op een vrije manier lessen te volgen." De grootste moslimorganisatie van het land is opgelucht en stelt dat gelijke kansen voor meisjes en vrouwen niet kunnen worden bereikt met een verbod.
Sikhs protesteren bij ambassade om boerenbeweging in India te steunen
Tegenover de Indiase ambassade in Den Haag heeft de Sikh gemeenschap dinsdag gedemonstreerd tegen het beleid van Indiase overheid tegenover de boeren. Het protest was gelijktijdig met een landelijke staking van boeren in India.
De boeren vrezen dat nieuw aangenomen wetten hun afhankelijk maakt van multinationals en dat ze niks meer te zeggen zullen hebben over eigen akkerbouw. Men wil dat de wetten worden ingetrokken. Sikhs in Nederland wilden met deze demonstratie tegenover de Indiase ambassade, de boerenbeweging in India ondersteunen.
De demonstratie werd georganiseerd in samenwerking met alle Gurdwara (Sikh tempels) van Nederland, World Sikh Parliament, Punjab Rights Organization Benelux en Sikh Community Benelux. Na de demonstratie werd een petitie overhandigd aan de minister van Buitenlandse Zaken.
Voor komende zondag staat opnieuw een protest gepland, ditmaal in Brussel bij het Europees Parlement.
Hoogste Oostenrijkse rechter verwerpt hoofddoekverbod op scholen
Hoogste Oostenrijkse rechter verwerpt hoofddoekverbod op scholen
Het hoogste Oostenrijkse gerechtshof heeft een wet die het dragen van een hoofddoek op scholen verbiedt vrijdag verworpen. Volgens de rechters is de wet ongrondwettig en discriminerend.
De wet werd succesvol aangevochten door twee kinderen en hun ouders. Ze vonden het discriminerend dat wel de hoofddoeken werden verboden en bijvoorbeeld niet de religieuze hoofddeksels die Joodse gelovigen dragen of de tulbanden die Sikhs dragen. Het hof ging mee in dit bezwaar.
De wet werd vorig jaar aangenomen in het Oostenrijkse parlement nadat een meerderheid van conservatieve en extreemrechtse partijen het erover eens was geworden dat het verbod meisjes op scholen zou "beschermen tegen seksistische onderdrukking en van gepolitiseerde islamistische ideologieën".
"De wet is in strijd met de beginselen van non-discriminatie, godsdienstvrijheid en vrijheid van denken. Het risico bestaat dat de wet het voor moslimmeisjes moeilijker maakt om toegang te krijgen tot onderwijs, en het kan leiden tot hun sociale uitsluiting", zei de voorzitter van het hof in de toelichting op het besluit.
Het hof wees er ook op dat hoofddoeken niet alleen om religieuze, maar ook om culturele of traditionele redenen worden gedragen.
maandag 7 december 2020
Boze Indiase boeren blokkeren wegen naar Delhi
Landbouwprijzen Nieuwe wetten die de markt voor landbouwproducten opengooien, hebben tienduizenden boeren op hun tractors naar de hoofdstad doen rijden. „Wij gaan nergens heen."
Sukhwinder Singh voelt geen kou, zegt hij vrolijk. Over de laadbak van zijn tractor is een groot stuk zeil gehangen en op de vloer liggen tapijten en hopen fleecedekens naast tassen vol etenswaar waartussen Singh samen met nog negen anderen nu al zes winterse nachten slaapt. Wortels, aardappelen, bonen. Genoeg, vertelt de 38-jarige boer uit Punjab, om hun protest op dit stuk snelweg minstens twee, drie maanden vol te houden. „Of langer, als dat nodig is."
Ze zijn niet alleen. Singhs tractor staat geparkeerd tussen die van duizenden anderen waaruit op een maandagmorgen benen bungelen en vlaggen wapperen. Boeren, net als Singh, die vorige week honderden kilometers naar hoofdstad New Delhi tuften en daar nu ten overstaan van waterkanonnen en zwaarbewapende anti-releenheden belangrijke toegangswegen blokkeren. Uit protest tegen een reeks nieuwe wetten waardoor zij, zo vrezen ze, overgeleverd zijn aan de grillen van grote bedrijven.
„Wanneer onrecht wet wordt, wordt protest een plicht", zegt een jonge boer plechtig terwijl een groepje mannen om hen heen driftig knikt. „De bal ligt nu bij de regering, wij gaan nergens heen."
De grensblokkades die iedere dag verder aanzwellen zijn een hoofdpijndossier voor de regering van premier Narendra Modi, voor wie de boeren een belangrijk deel van het electoraat vormen. De hervormingen die zij deze zomer door het parlement joeg, werden juist gepresenteerd als „pro-boeren"-beleid. Immers, door de van oudsher door de staat gereguleerde landbouwmarkt open te gooien voor private partijen, zouden boeren meer vrijheid krijgen hun producten te kunnen verkopen.
Afgelopen zondag herhaalde premier Modi dat nog maar eens in zijn maandelijkse radioprogramma Mann Ki Baat (Innerlijke Gedachten). De hervormingen hebben boeren ,,niet alleen ontdaan van hun ketenen", zei hij, ze hebben hen ook ,,nieuwe rechten en kansen gegeven".
Minimumprijzen
De boeren zien dit anders. Zij vrezen dat dit slechts de opmaat is naar een verdere ontmanteling van regelingen die hun vaak toch al schamele inkomen moeten beschermen, zoals de minimumprijzen die de regering nu nog garandeert voor producten als tarwe en rijst. In Punjab en Haryana, niet toevallig de 'graanschuren van India', is de weerstand het felst. Al weken bezetten boeren daar wegen en treinsporen en eisen ze dat de nieuwe wetten worden teruggedraaid.
„Maar de regering luistert niet", zegt Sukhman Singh (23), een donkerblauwe tulband om zijn hoofd gewikkeld. „Daarom zijn we nu hier." In een colonne van tractoren reed hij vorige week in twee dagen van Ludhiana in het noorden van Punjab naar de zogeheten Singhu-grens met Delhi, een tocht van ruim driehonderd kilometer. Daar stuitten de boeren op vrachtwagens vol zand en betonnen blokken waarmee de politie hen de weg tot de hoofdstad probeerde te versperren.
Dat leidde op sommige plekken tot confrontaties waarbij traangasgranaten op de boeren werden afgeschoten en ze met waterkanonnen werden bestookt. Inmiddels is de sfeer aanzienlijk gemoedelijker. Het hart van Delhi is niet meer hun eindbestemming, legt Singh uit. De boerenvakbonden die de protesten leiden, vertegenwoordigd door kleurrijke vlaggen en buttons, besloten dat het blokkeren van belangrijke toegangswegen tot de hoofdstad een stuk effectiever is: hier blijken ze moeilijker te negeren.
Waslijnen tussen tractoren
En dus hebben ze waslijnen tussen hun tractoren opgehangen en zijn greppels omgevormd tot provisorische oventjes waarboven op hoog tempo chapati's worden bereid. Overal op het asfalt liggen dunne matrasjes waarop de krant wordt gelezen, een dutje wordt gedaan of waarop mannen met tulbanden op zoete thee schenken aan eenieder die langsloopt. In de verte, achter hun barricades, hangen honderden agenten loom in de zon. ,,We zitten hier nog wel even", grapt een van hen.
Want een uitkomst uit de huidige patstelling lijkt nog niet in zicht. Vertegenwoordigers van vakbonden accepteerden dinsdag een aanbod om met enkele ministers rond tafel te gaan zitten, maar benadrukten dat over hun eis – het schrappen van de nieuwe wetten – „niet valt te onderhandelen". De regering is dit geenszins van plan. Zij geeft de schuld van de weerstand aan de oppositie die de boeren zou hebben „misleid" met valse informatie en leugens.
Nergens in de nieuwe wetten staat bijvoorbeeld dat de gereguleerde landbouwmarkten worden ontmanteld. Deze mandi's vormen al decennia de kern van de verkoop van agrarische producten in India en geven boeren een zekere garantie op vaste en minimale prijzen. Dat klopt, zegt R. Ramakumar, econoom aan het Tata Institute of Social Sciences in Mumbai. „Maar de vrees is dat mandi's irrelevant worden gemaakt en uiteindelijk zullen verdwijnen."
Ongereguleerde handelaren
Die vrees is volgens hem niet ongegrond. Als voorbeeld noemt de econoom de staat Bihar, waar het mandi-systeem in 2006 werd opgedoekt. Ook toen was het idee dat dit private investeringen zou aantrekken. Dat gebeurde echter niet, zegt Ramakumar. „In plaats daarvan ontstond een vacuüm dat boeren overleverde aan ongereguleerde handelaren en de prijzen die zij wilden betalen."
Het is die angst die de protesten voedt. Te meer door de gehaaste wijze waarop de wetten zijn aangenomen: onder luid protest van de oppositie waarbij zelfs coalitiegenoten van premier Modi's BJP-partij dreigden hun alliantie te verbreken - wat een van hen ook deed. „De regering zegt dat ze pro-boeren is, maar ze luistert alleen naar de grote bedrijven", zegt Sukhman Singh, terwijl hij kruimels uit zijn baard klopt.
Net als anderen gelooft hij weinig van de belofte dat aan de minimumprijzen niet wordt getornd. Als dat zo is, vraagt de jonge boer, waarom hebben ze dat dan niet vastgelegd? „Omdat ze er wel van af willen, daarom." Dat gaan we niet laten gebeuren, zegt Singh, zijn armen over elkaar. Of de wetten worden geschrapt, of er komt zwart op wit dat de minimumprijzen blijven. Met minder nemen ze geen genoegen. „Al moeten we hier zes maanden blijven."
zaterdag 25 juli 2020
Duizenden internationale studenten leven in Australië van voedselpakketten
Duizenden internationale studenten leven in Australië van voedselpakketten
Kiran (27) volgt een tweejarige master civiele techniek in Sydney. Als gevolg van de pandemie verloor ze haar baan als schoonmaker in een hotel, waar ze net was gepromoveerd tot leidinggevende. "Ik hield zelfs geld over om naar mijn ouders in India te sturen. Maar de afgelopen maanden werd ik maar drie keer ingeroosterd."
De ouders van Kiran kunnen haar niet financieel helpen nu ze werkloos is. "Zij hebben een lening afgesloten in India om mijn studie hier in Australië te bekostigen." Haar stem is zacht en haar ogen waterig. "Ik hoop dat de grenzen snel open gaan en het toerisme op gang komt zodat ik weer kan werken."
Kiran komt al een tijdje niet meer in de supermarkt, ze leeft van voedselpakketten. En ze is niet de enige. Australische hulporganisaties kregen sinds het begin van de lockdown duizenden nieuwe inschrijvingen van internationale studenten in financiële nood.
Duizend studenten
"Nooit eerder moesten we koken voor internationale studenten", vertelt Amar Singh, voorzitter van hulporganisatie Turbans 4 Australia. Normaalgesproken zet deze sikh-gemeenschap zich in na natuurrampen, zoals bosbranden of overstromingen. "Maar nu hebben internationale studenten onze hulp nodig. Ze hebben geen geld voor eten dus verzorgen wij voedselpakketten en verse maaltijden."
Het ruikt naar linzensoep in de gaarkeuken van de hulporganisatie, gevestigd in een buitenwijk van Sydney. In de aangrenzende opslagruimte staan de kartonnen dozen met lang houdbaar voedsel opgestapeld. Ongeveer duizend studenten kunnen elke week rekenen op onze hulp, vertelt Singh.
Door de pandemie en daaropvolgende isolatie-maatregelen groeide de werkloosheid in Australië tot zeven procent. Voor het eerst in dertig jaar tijd raakte Australië in een recessie, de verwachting is dat de economie vijf procent krimpt dit jaar.
Internationale studenten verloren als eerste hun bijbaan, omdat ze op basis van tijdelijke contracten werken. En ze komen niet in aanmerking voor overheidssteun met een tijdelijke verblijfsvergunning. De financiële overheidssteun is er alleen voor staatsburgers of inwoners met een permanent visum.
"Het is niet eerlijk dat wij er alleen voor staan", reageert Jashandup (23). Hij arriveerde vorig jaar vanuit India in Sydney en studeert hotelmanagement aan de University of New South Wales. "Wij betalen net zo veel belasting als mensen met een permanente verblijfsvergunning. En daarnaast pompen wij enorme bedragen in de economie door hier te studeren."
Vorig jaar verdiende Australië bijna 23 miljard euro aan internationale studenten. Daarmee behoort het tot de top 3 grootste exportproducten van het land. "Mijn studie kost ongeveer 25.000 euro", zegt Jashandup. "Wij betalen drie keer meer collegegeld dan Australische studenten."
Jashandup houdt voorlopig geen rekening met het scenario dat hij zijn studie niet kan afmaken en terug moet keren naar India. "Ik voel me in de steek gelaten door de Australische regering. Maar voorlopig gaat het nog. Ik hoop dat de maatregelen snel minder streng worden."
zaterdag 18 juli 2020
NL: Sikh op snorfiets in Amsterdam moet van rechter helm op
Sikh op snorfiets in Amsterdam moet van rechter helm op
De helmplicht die in Amsterdam geldt voor snorscooters, geldt ook voor een sikh, die vanwege zijn godsdienst een tulband draagt. De gemeente Amsterdam heeft terecht geen ontheffing van de helmplicht verleend aan de sikh, bepaalde de bestuursrechter van de rechtbank in Amsterdam vrijdag.
- Snorfietsers moeten sinds 2019 in Amsterdam gebruikmaken van de rijbaan en daarom verplicht een helm dragen. De man stelde dat hij vanwege vrijheid van godsdienst niet gedwongen kan worden om zijn tulband te verruilen voor een helm. Volgens de man is de helmplicht ingevoerd voor de veiligheid en de gezondheid van de bestuurder, maar biedt een tulband, gemaakt van 5 tot 7 meter doek, ook de nodige bescherming. Doordat de man geen helm over zijn tulband kan dragen kan hij nu geen gebruik meer maken van zijn snorfiets.
De Sikh wijst er op dat in andere landen de ontheffing van de helmplicht wel is doorgevoerd. De rechtbank is van oordeel dat geen sprake is van een inbreuk op de vrijheid van godsdienst. De gemeente verplicht weggebruikers niet tot het afzetten van de tulband, maar stelt alleen voorwaarden aan deelname aan het verkeer.
zondag 17 mei 2020
BE: Truiense sikhgemeenschap legt laatste hand aan buitenkant nieuwe tempel
Truiense sikhgemeenschap legt laatste hand aan buitenkant nieuwe tempel: "We hopen in april 2021 te openen"
- Dirk Selis
- 11 mei 2020
- 14u59 Mine Dalemans
"Met een grote gemeenschap van sikhs in Limburg, van wie de meesten in het zuiden van de provincie wonen, was een nieuwe tempel hoognodig", zegt Navdeep Kaur, de woordvoerder van de sikhgemeenschap. Naast het christendom is het sikhisme de grootste religie in Sint-Truiden. Tussen een bevolking van 40.590 Truienaren wonen volgens de Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor 2019 (LIIM) 339 mensen met een Indische nationaliteit, hoofdzakelijk sikhs. De religie is niet erkend door de overheid en krijgt daarom geen subsidies bij de bouw van de tempel.
Een tiende van inkomen
Maar die overheidssteun heeft de gemeenschap niet nodig. "Elke sikh staat één tiende van zijn inkomen af voor de gemeenschap. Dat is vaak een goed doel, maar velen hebben nu in de tempel geïnvesteerd", gaat Navdeep Kaur verder. "Weet je, onze religie neemt sowieso niets aan van de overheid. Volgens onze godsdienst moeten we zelf voor de financiering zorgen.
Eens de tempel klaar is, is iedereen welkom, ook andere religies. "Sikhs hebben respect voor ieders geloofsovertuiging", aldus Navdeep Kaur. "Naast de dagelijkse religieuze ceremoniën die er zullen doorgaan, is het ook de bedoeling om cursussen en workshops te organiseren over onderwerpen zoals meditatie, mindfulness, cultuur en religie. Verder wordt er een klasje ingericht waar kinderen Punjabi leren lezen en schrijven. En voor scholen, groepen en individuele personen zullen er gidsen ter beschikking staan die meer uitleg geven over de religie en de cultuur van de sikhs."
De Zuid-Limburgse sikhs hopen in april 2021 hun tempel te openen.
vrijdag 27 maart 2020
Aanslag op Sikh-tempel in Afghanistan
Bij een bloedige aanval op een gebedshuis van Sikhs in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn woensdag 25 doden gevallen. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag.
Redactie25 maart 2020, 14:14https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/is-claimt-bloedige-aanslag-op-sikh-tempel-in-afghanistan-zeker-25-doden~b32e9024/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2FHet is de zwaarste aanslag in jaren op de kleine Sikh-gemeenschap in Afghanistan. Hun aantal is de afgelopen decennia flink teruggelopen vanwege de burgeroorlog en de machtsovername door de Taliban. In de jaren tachtig woonden er nog zo'n half miljoen Sikhs in het land. De meesten zijn sindsdien gevlucht, onder andere om aan het schrikbewind van de Taliban te ontkomen. Geschat wordt dat er nu nog zo'n driehonderd Sikh-families over zijn.
De gelovigen werden urenlang gegijzeld door de aanvallers. Toen de veiligheidstroepen ingrepen, openden de aanvallers het vuur op de Sikhs. Ook werden handgranaten naar ze gegooid. Volgens sommige berichten waren er minstens 150 mensen aanwezig in de tempel. Militairen van de internationale troepenmacht in Afghanistan ondersteunden de speciale eenheden van het leger toen ze de tempel probeerden in te nemen
'Weerzinwekkend'
De Taliban ontkenden direct op Twitter verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. Binnen enkele uren na de aanslag claimde IS achter de aanval te zitten middels een verklaring van de media-afdeling van IS, Aamaq. De Afghaanse tak van IS zei eerder deze maand dat hun strijders verantwoordelijk waren voor een aanval op een bijeenkomst van sjiieten in Kabul. Toen kwamen 32 personen om het leven.
Diverse landen, waaronder India, Pakistan en de VS, veroordeelden woensdag de aanslag op de Sikh-gemeenschap. Buurland Pakistan noemde de aanval 'weerzinwekkend'. India, waar veel Sikhs wonen, zei dat 'lafaards' achter de aanslag zaten. De afgelopen jaren trokken veel Afghaanse Sikhs naar India.
De bloedigste aanslag tot nu toe op de Sikh-gemeenschap was in de oostelijke stad Jalalabad in de zomer van 2018. Een groep Sikhs en hindoes, onderweg naar een ontmoeting met president Ashraf Ghani, werd toen het doelwit van een zelfmoordenaar van IS. Bij deze aanslag kwamen 19 personen om
woensdag 25 maart 2020
Zeker 25 doden bij aanval IS op sikh-tempel in Kabul
Zeker 25 doden bij aanval IS op sikh-tempel in Kabul
NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 08:31 • AANGEPAST VANDAAG, 13:41
Zeker 25 doden bij aanval IS op sikh-tempel in Kabul
In een sikh-tempel in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn bij een aanval van IS zeker 25 gelovigen gedood, onder wie een kind. Ook zijn er zeker acht gewonden, zeggen de autoriteiten. Alle aanvallers zijn gedood door veiligheidstroepen.
Het is nog onduidelijk hoeveel IS-strijders het gebouw vanochtend binnenvielen. Eerst waren er berichten over meerdere gewapende strijders, maar later spraken de autoriteiten over één aanvaller. Nu wordt toch weer gezegd dat er "een aantal" gewapende mannen was.
De schutters bestormden de tempel tijdens het ochtendgebed, begonnen volgens ooggetuigen te schieten en hielden daarna tientallen sikhs in gijzeling. Op dat moment waren er 150 mensen in het gebouw. Sommige gelovigen konden ontsnappen, anderen wisten zich te verstoppen.
Afghaanse veiligheidstroepen omsingelden de tempel en gingen uiteindelijk het gebouw binnen om de sikhs te bevrijden. Op foto's is te zien hoe ze zo'n tien kinderen hielpen te ontsnappen uit de tempel.
Al eerder aanval op sikhs
Islamitische Staat eiste al snel de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Twee jaar geleden vielen IS-strijders ook al een groep sikhs in Afghanistan aan. Toen kwamen 19 mensen om het leven.
Afghanistan zit in een politieke crisis. Twee leiders hebben zich na de verkiezingen van vorig jaar uitgeroepen tot president. Ze weigeren een eenheidsregering te vormen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Pompeo, maakte gisteren tijdens een bezoek aan Kabul bekend dat hij daarom 1 miljard dollar hulp aan Afghanistan schrapt
zondag 8 maart 2020
Sikhs als redders in de strijd tussen moslims en hindoes
Sikhs als redders in de strijd tussen moslims en hindoes
Eildert Mulder6 maart 2020, 17:55
Toch was er een lichtpunt bij de pogrom van hindoes tegen moslims in Delhi: het grandioze optreden van aanhangers van een derde, veel kleinere religie, de sikhs.
Indiase media zijn dol op blije berichtjes die blijk geven van een goede verstandhouding tussen moslims en hindoes. Zoals over moslims die bruiloft vieren in hindoestijl of arme hindoes helpen een crematie te bekostigen. En ook over hindoes die moslims beschermen. Het zijn uitzonderingen op de grimmige regel: het loopt mis tussen de twee grootste bevolkingsgroepen van India, hindoes (ruim een miljard) en moslims (tweehonderd miljoen).
De beelden wennen nooit, gehersenspoelde zotten die schuimbekkend met lange stokken meppen op iemand van het andere geloof die geknield op de grond ligt. Goede fotografen maken van zo'n tafereel een martelaarsicoon. Er vielen ruim veertig doden in Delhi. Getuige die foto's is het een wonder dat het er niet meer waren.
Afvoergreppels langs de straten
Lofzangen op de hindoegod Ram begeleidden de knuppelaars bij hun goddeloze arbeid. Doden sleepten ze met een touw om de nek naar afvoergreppels langs straten, normaal de habitat van varkens. Slechte mensen noemt men wel zwijnen, maar welke indruk hebben varkens in de afvoergreppels gekregen van menselijk gedrag, ook van agenten in uniform? Wat denken de vele apen in Delhi ervan? Of de heilige koeien? Een afgetuigde moslim vertelde de Britse krant The Guardian dat hij bijkwam met zo'n touw om de nek, in de goot. Ze moeten wel gedacht hebben dat ik dood was, concludeerde hij nuchter.
Bij rampen staan ook helden op, mensen die boven zichzelf uitstijgen, in dit geval sikhs. Zelf waren de sikhs in 1984 doelwit in een nog veel grotere pogrom. Nu traden ze op als redders. Grondlegger van het sikh-geloof was Guru Nanak, tijdgenoot van Luther. Heel kort gezegd combineerde hij islam en hindoeïsme. Nog korter: sikhs dragen een tulband, die heilig is. Blijf ervan af – maar ze redden er soms wel mensenlevens mee, bijvoorbeeld door ze als tourniquet te gebruiken. Dan moet de heiligheid even wijken voor een nog hoger beginsel. Zo ook in Delhi.
Met tulbanden vermomden ze hen als geloofsgenoten
Het oorsprongsgebied van het sikh-geloof is de regio Punjab, die is opgesplitst in een Pakistaanse provincie en een Indiase deelstaat. Ook sikhs zijn niet altijd immuun voor religiewaanzin. Daarmee begon destijds hun eigen drama. Begin jaren tachtig wilden extreme sikhs in Punjab een eigen staat stichten, Khalistan, 'land van zuiverheid', de troebele zuiverheid van fanaten. In 1984 bestormde het Indiase leger de Gouden Tempel in de stad Amritsar, waar de 'heilige soldaten' van 'Khalistan' zich hadden verschanst. Er vielen honderden doden. Een half jaar later vermoordden lijfwachten, sikhs, premier Indira Gandhi. Gevolg: drieduizend sikhs gelyncht in Delhi en ruim zesduizend in het hele land – volgens de overheid, andere bronnen noemden hogere aantallen. In 2011 zijn er nog massagraven gevonden van vermoorde sikhs, in de deelstaat Haryana.
Wat doe je met zo'n reusachtig trauma? Vorige week gaven sikhs hun antwoord. Ze laadden moslims achter op hun motorfietsen en scooters. Met tulbanden vermomden ze hen als geloofsgenoten. Een vader en zijn zoon alleen al redden zeventig moslims. Vader had 1984 nog op zijn netvlies, dat dreef hem. Sikhs beschermden moslims in hun godshuizen, gurdwara's. Tot woede van hindoes en zelfs moslims van het steile soort, die gurdwara's zien als ontvangsthallen van de duivel, waarin je niet gered wil worden.