woensdag 21 september 2016

Elke jood, christen, sikh of moslim zou hetzelfde gedaan hebben

Sikh die Rahami vond: "Wat ik heb gedaan, heeft niets met mijn geloof te maken"

Harinder Bains, de eigenaar van de bar in New Jersey waar Ahmad Khan Rahami lag te slapen, wordt bedolven onder lofbetuigingen. De man hielp de politie immers de verdachte van de bomaanslagen in New York en New Jersey te vatten. Veel Twitteraars zien zijn geloof als basis voor zijn heldendaad, maar daar wil de man zelf niets van weten: "Het heeft niets met mijn geloof te maken. Ik heb gedaan wat elke Amerikaan zou gedaan hebben."

SHARE

"Elke jood, christen, sikh of moslim zou hetzelfde gedaan hebben."

HARINDER BAINS

Harinder Bains, uitbater van een bar in Linden, New Jersey, zag Rahami slapen in het portiek van zijn bar. Eerst dacht Bains dat het om een dronken man ging. "Dat gebeurt wel vaker en meestal jaag ik ze dan weg. Maar omdat het aan het regenen was, liet ik hem liggen. Ik had wat medelijden met hem", vertelt Bains. 

Toen hij op het nieuws Rahami herkende, belde hij de politie. "Ik zei hen dat die kerel er verdacht uitzag." En toen de politie aankwam, brak meteen een vuurgevecht los. Rahami schoot een agent neer en werd uiteindelijk zelf geraakt voor hij op een brancard werd afgevoerd.

"Ik ben geen held"

Meteen kreeg Bains lof toegezwaaid voor zijn "heldendaad". "Het is geen toeval dat de man die de verdachte meldde een immigrant is", klonkt het op Twitter. "Immigrant = held", luidde het elders. Maar volgens Bains zelf hebben zijn daden niets met zijn afkomst of zijn geloof te maken. "Elke jood, christen, sikh of moslim zou hetzelfde gedaan hebben", vertelde Bains aan CNN. "Ik ben geen held." 

Bains is een sikh, maar sikhs worden door hun tulband en baard vaak voor moslims aanzien. Sikhs krijgen veel haat te verwerken sinds de aanslagen van 9/11. Maar de boodschap die Bains wil brengen is er een van saamhorigheid: "We zullen sterker worden als we alles samen doen."