woensdag 23 maart 2016

BE : Moslims, christenen, joden, sikhs eensgezind in gebed voor vrede

Moslims, christenen, joden, sikhs eensgezind in gebed voor vrede

In de Sint-Niklaaskerk in Gent vond een interlevensbeschouwelijke wake plaats voor vrede en solidariteit na de aanslagen van vanochtend in Brussel.

Naast bisschop Luc Van Looy en burgemeester DaniĆ«l Termont waren leiders van verschillende religies en van de vrijzinnigheid aanwezig. Opvallend was de aanwezigheid van jongeren, ook uit de moslimgemeenschap. Het werd een ingetogen wake met een grote betrokkenheid en sereniteit.

Misschien is het goed om te bedenken dat catastrofes voortvloeien uit maatschappelijke crisissen. Luc Van Looy

Bekijk de fotoreportage. Foto's: Kristof Ghyselinck

Een van de aanwezige jongeren reageerde op Facebook na de wake:

Clara Poelman
15 hours ago

Ik ben naar de interlevensbeschouwelijke bijeenkomst in de Sint-Niklaaskerk te Gent gegaan. Het was een moment van herdenking, van rouw en van solidariteit.

Er waren christenen, moslims, boeddhisten, sikhs, vrijzinnigen en misschien nog wel mensen van andere levensbeschouwingen. Iedereen was er evenveel aangedaan door wat in Brussel is gebeurd.
Als we door dit terrorisme verdeeld worden, geven we de terroristen wat ze willen. De overgrote meerderheid van de Belgische moslims heeft hier niets mee te maken en veroordeelt de aanslagen net zoveel als wij. Laat hen niet opdraaien voor de daden van onmensen.


- See more at: https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/fotoreportage/moslims-christenen-joden-sikhs-eensgezind-gebed-voor-vrede#sthash.QmQJ7o7d.dpuf

vrijdag 11 maart 2016

BE: Vijfentwintig sikhs bevrijd uit kooi van vier vierkante meter

Vijfentwintig sikhs bevrijd uit kooi van vier vierkante meter

09/03/2016 om 14:59 door 

De 25 personen zaten verstopt achter een lading ajuinen. Foto: fgp antwerpen

De federale gerechtelijke politie heeft dinsdagnamiddag vier mensensmokkelaars opgepakt. Na een tip kon een Roemeense vrachtwagen met 25 personen, allemaal sikhs, in verstopt worden klemgereden in Essen.

De Antwerpse federale gerechtelijke politie kreeg dinsdagmiddag een tip binnen over een op til staande georganiseerde mensensmokkel. Het vertrek zou voorzien zijn rond 15 uur in de onmiddellijke omgeving van een carwash in Essen.

Met hulp van de lokale politie van de zone Grens werd onmiddellijk een perimeter afgesloten. Rond 16.45 uur kon de lokale politie dan een Roemeense vrachtwagen die van het carwash-terrein reed klemrijden.

In de laadruimte van de vrachtwagen werd, volledig ingekapseld achter een lading ajuinen, een zelfgemaakte kooi aangetroffen. De kooi was niet groter dan vier vierkante meter, maar toch zaten er 25 transitillegalen in verstopt, allemaal sikhs.

Alle illegalen – hun leeftijd varieerde van 2 tot 88 jaar – konden uit hun hachelijke situatie worden bevrijd en werden opgevangen door de civiele bescherming. Onder de slachtoffers onder meer een blinde oude man.

Onderweg naar het Verenigd Koninkrijk

De vrachtwagen was onderweg naar het Verenigd Koninkrijk en werd bestuurd door twee Roemenen van 45 en 33 jaar. De chauffeurs werden allebei gearresteerd. Net als de eigenaar en de uitbater van de carwash.

De vier verdachten werden intussen voorgeleid voor de Antwerpse onderzoeksrechter op verdenking van georganiseerde mensensmokkel met verzwarende omstandigheden. Het parket vraagt hun verdere aanhouding.