zondag 22 november 2015

Internethysterie maakt terrorist van onschuldige man

Canadees ziet gephotoshopte selfie wereldwijd opduiken met beschuldiging van terreuraanslagen in Parijs

http://www.joop.nl/media/detail/artikel/34752_internet_hysterie_maakt_terrorist_van_onschuldige_man/

Een foto van een man met een bomgordel om en een koran in de hand, ging het hele weekend hard de sociale netwerken over. De afbeelding haalde in verschillende landen, waaronder Spanje, zelfs de voorpagina van de krant. De man op de foto zou een van de terroristen in Parijs zijn. In werkelijkheid is de man een Canadese Sikh die niet in de buurt van de Franse hoofdstad is geweest.

Links: de foto zoals die het gehele weekend op sociale netwerken werd verspreid, rechts: de foto voordat iemand ermee aan de haal ging.

'Laten we bij het begin beginnen,' schrijft Veerender Jubbal, zoals de man heet, op Twitter. 'Ik ben nog nooit in Parijs geweest. Ik ben een Sikh met een tulband. Ik woon in Canada.' 
Jubbals nachtmerrie begon nadat een "grappenmaker" een selfie van internet plukte, een bomgordel in het plaatje photoshopte en van een tablet een koran maakte. Daarna ging het hard. Nadat de foto in korte tijd duizenden keren op de sociale netwerken werd gedeeld, met naam en toenaam, belandde hij in Spanje zelfs op de voorpagina van krant La Razon. 'Dit is een van de terroristen,' stond naast de foto te lezen.

Jubbal kreeg zelfs bezorgde telefoontjes van familie in India waar men zijn foto voorbij zag komen. De Canadees beraadt zich nu op juridische stappen tegen de media die hem ten onrechte als terrorist hebben afgebeeld.

'Ik heb duizenden en duizenden meldingen ontvangen,' schrijft Jubbal. 'In allerlei talen. Miljoenen mensen hebben mij als terrorist voorbij zien komen. Dit plaatst mij in een bijzonder slechte positie, er kan mij nu van alles overkomen.​

donderdag 12 november 2015

Geen lichtjesfeest voor de Sikh-gemeenschap

Geen lichtjesfeest voor de Sikh-gemeenschap

http://www.volkskrant.nl/binnenland/geen-lichtjesfeest-voor-de-sikh-gemeenschap~a4184102/

Met vuurwerk, olielampjes en zoetigheden is woensdag het hindoeïstische lichtfeest Divali losgebarsten. Maar uit protest tegen heiligschennis slaat de sikh-gemeenschap het uitbundige feest dit keer over. Ook in Nederland, waar ongeveer 20.000 sikhs wonen.

11 november 2015, 18:39

'Pijnlijk en verdrietig, maar het is nodig om ons zo te laten horen', zegt Harjit Singh, voorzitter van de Haagse sikh-organisatie Siri Guru Singh Sabha. In Den Haag lieten veel sikhs afgelopen weekend ook verstek gaan bij de Divali-festiviteiten in het stadhuis. 

In Punjab, de Indiase deelstaat waar de meeste van de 20 miljoen Sikhs wonen, is het onrustig. 'We volgen met afschuw en grote zorgen het nieuws uit India', zegt Harjit Singh. 'Er is een patroon van incidenten ontstaan waarbij bladzijden worden gescheurd uit de Goeroe Granth Sahib, ons heilige boek. Alles wijst erop dat er opzet in het spel is. Extremisten proberen onze gemeenschap tegen anderen op te zetten.'

Brieven

Wereldwijd steken één miljard mensen lichtjes aan als symbool voor de overwinning van het goede op het kwade

Er zijn brieven aan de Tweede Kamer en mensenrechtenorganisaties gestuurd, zegt Singh, tevens voorzitter van de Sikh Community & Pubnjab Human rights Organisation. Binnenkort wordt een petitie aangeboden aan de Indiase ambassade. 

Anders dan hindoes kennen de sikhs maar één god. Hun religie is gebaseerd op tien goeroes, van wie het gedachtegoed is vastgelegd in de Goeroe Granth Sahib. De Sikh vieren normaal gesproken samen met de hindoeïsten het lichtfeest Divali. Wereldwijd steken één miljard mensen lichtjes aan als symbool voor de overwinning van het goede op het kwade.

Teleurstellend

Divali is juist het feest van de vrede. Het is verschrikkelijk als de Granth Sahib wordt ontheiligd

Wethouder Baldewsingh

De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh, zelf van Hindoestaanse afkomst, vindt het teleurstellend dat de sikhs geen Divali willen vieren in Den Haag. 'Ik kan het me slecht voorstellen, alsof je Kerstmis overslaat. Divali is juist het feest van de vrede. Het is verschrikkelijk als de Granth Sahib wordt ontheiligd. Je blijft ook met je poten af van de Bijbel of de Koran. Maar importeer de problemen uit Punjab niet naar Den Haag. Leg juist de verbinding. Wij willen samen stad zijn.' 

De Sikh-gemeenschap opent eind december of begin januari een nieuwe gurdwara (tempel) in het Haagse Laakkwartier, geheel in Indiase bouwstijl. Het bewijst volgens wethouder Baldewsingh de veerkracht van de Haagse sikhs: 'Het moet een tempelcomplex worden samen met hare krishna en de Hindoestaanse stroming arya samaj, maar alleen de sikhs zijn al bijna klaar met de bouw.' 

Harjit Singh kijkt uit naar de opening van de nieuwe tempel. 'Wel beraden we ons hoe uitbundig we dat gaan vieren. Dat zal afhangen van de situatie in Punjab.'

woensdag 11 november 2015

Haagse Sikh-gemeenschap boycot Divali-feesten

Haagse Sikh-gemeenschap boycot Divali-feesten

Het Hindoestaanse feest Divali – ook wel het Lichtjesfeest genoemd – wordt dit jaar uit protest niet bijgewoond door leden van de Haagse sikh-gemeenschap.

geen divaliDe sikhs protesteren daarmee tegen "de aanhoudende onrust" in Noord-India. Volgens voorzitter Harjit Singh van de Haagse sikh-gemeenschap is er "een patroon van incidenten ontstaan waarbij bladzijden uit ons heilige boek worden gescheurd". Hij vindt daarom dat er "dit jaar geen plek is voor feestvreugde". "Alles wijst erop dat er opzet in het spel is, waarbij extremisten onze gemeenschap tegen anderen probeert op te zetten."

In Den Haag vormen Sikhs een relatief kleine geloofsgemeenschap. De groep is momenteel bezig met de bouw van een nieuwe tempel aan de 1e Van der Kunstraat. Binnenkort is de verhuizing van de geloofsgemeenschap vanaf de Herman Costerstraat. "Uiteraard is de opening een reden tot vreugde, maar we beraden ons momenteel op hoe we dit zullen vieren."