vrijdag 28 november 2014

BE Sikhs: ‘Het is niet aan ons om de identiteit te controleren’

Sikhs: 'Het is niet aan ons om de identiteit te controleren'

28/10/2014 om 18:40 door | Bron: BELGA

http://www.standaard.be/cnt/dmf20141028_01346853

Sikhs: 'Het is niet aan ons om de identiteit te controleren' Kop van Jut is de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (zie pamflet) Foto: Photo News

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) liet vorige week de plaatselijke tempel van de Sikhs sluiten, omdat mensensmokkelaars er vrij spel hebben. De Sikh-gemeenschap stelt dat ze enkel hulpbehoevenden helpt.

Op het Brusselse Luxemburgplein kwamen dinsdagmiddag een honderdtal Sikhs bijeen uit protest tegen de sluiting van de tempel in Vilvoorde door burgemeester Hans Bonte (SP.A). Die liet de tempel op 20 oktober voor één maand sluiten omdat er een verband zou zijn tussen de tempel en netwerken van mensenhandel.

Volgens de aanwezige Sikhs wordt hun vrijheid van godsdienstbeleving beknot door de sluiting en willen dat de burgemeester de tempel heropent. Eerder probeerden ze het sluitingsbevel al tevergeefs aan te vechten bij de Raad van State.

De politie van Vilvoorde vermoedt dat elf Indische vluchtelingen, die in oktober werden gevonden in een loods, overdag in de tempel verbleven en er ook te eten kregen. Burgemeester Bonte stelt dat de tempel illegalen aantrekt die in precaire omstandigheden worden gehuisvest. 'De elf mensen die we enkele weken geleden aantroffen, waaronder één minderjarige, werden zelfs onder de grond verstopt. De gelovigen dreigen het slachtoffer te worden van een malafide organisatie.'

Gurmeet Singh, secretaris van de tempel, reageert verontwaardigd. 'Wij verstrekken hulp aan alle zorgbehoevenden, of ze nu Sikh zijn of niet. De burgemeester wil dat we de identiteit van de mensen controleren, maar dat is niet onze rol. Onze traditie is er een van onvoorwaardelijke gastvrijheid voor eenieder.'

In en rond Brussel zouden zo'n 1.000 Sikhs wonen. Het Sikhisme, een monotheïstische godsdienst afkomstig uit de Noord-Indische provincie Punjab, heeft naast de tempel in Vilvoorde ook nog gebedshuizen in Luik, Gent, Sint-Truiden en Hupertingen.

Meer info : WWW.SIKHS.NL 

BE: Sikhs even uit rechtbank gezet omdat ze tulband dragen

GENT 25/11/2014

Sikhs even uit rechtbank gezet omdat ze tulband dragen

Henk DeleuHenk Deleu

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-gent/sikhs-even-uit-rechtbank-gezet-omdat-ze-tulband-dragen-a2131229/

Twee sikhs uit Gent moesten gisteren even de correctionele rechtbank van Kortrijk verlaten wegens hun tulband. De deurwaarder vroeg het duo om hun tulband af te zetten of de rechtszaal te verlaten. Hoofddeksels zijn volgens artikel 759 van het gerechtelijke wetboek niet toegelaten in de rechtszaal. "Ik pas gewoon de wet toe", zei de deurwaarder toen de rechter tussenbeide kwam. De rechter floot de beslissing van de deurwaarder terug en zei dat zij daarover wel zou beslissen. Eén van de aanwezige advocaten haalde op verzoek van de rechter het duo terug, waardoor ze alsnog de zitting konden bijwonen. (GSK)

zondag 23 november 2014

BE: Sint-Truiden - Sikhs bouwen nieuwe tempel

Sikhs bouwen nieuwe tempel

21/11/2014 om 06:00 door 

Sint-Truiden - In Sint-Truiden komt de eerste nieuwbouw tempel voor sikhs. De leden van Gurdwara Sanget Sahib Belgium hebben maandag een stuk grond gekocht aan de Diestersteenweg. "We willen iets bouwen dat Sint-Truiden op de kaart zet", zegt Avtar Singh. De sikhs lopen al bijna 20 jaar rond met bouwplannen, maar ze konden nergens een perceel vinden waar je een religieus gebouw mag zetten.

​I

n België wonen naar schatting zo'n 3.000 sikhs, van wie een groot deel rond Sint-Truiden. Op dit moment zijn er vijf gebedshuizen: drie in Limburg, een in Vilvoorde en nog een in Luik. Maar die zitten allemaal in gewone, bestaande huizen. Deze keer gaan ze voor een nieuwbouw.


Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) wilde het nieuws graag zelf verspreiden, maar ze werd in snelheid gepakt door de sikhs die het al op Facebook postten. "Ik ben vooral blij omdat ik heb kunnen bijdragen aan een probleem dat al jaren aansleepte", zegt Heeren. "De meeste sikhs hebben ook een Belgisch paspoort en zijn helemaal geïntegreerd. Uit respect voor mijn inzet, hebben ze me als getuige de akte bij de notaris laten ondertekenen."


donderdag 6 november 2014

Tempelcomplex Laak bereikt hoogste punt

Tempelcomplex Laak bereikt hoogste punt

http://denhaagfm.nl/2014/11/06/tempelcomplex-laak-bereikt-hoogste-punt-fotoserie/

Nieuwslabels: 
Door 
Categorie: NieuwsSlider





















Vrijdag wordt bij de bouw van het Tempelcomplex Laak het hoogste punt bereikt. Het complex zit nagenoeg op een derde van haar bouw. In het complex komen drie geloofsgroepen: de hervormde hindoes van de Arya Samaj, de spirituele Krishna-beweging en de sikhs.

In maart is begonnen met de bouw van het complex tussen de Waldorpstraat en de 1e Van der Kunstraat. In het gebied komen ook twee woontorens met elk vijfenveertig appartementen. De sikh-gemeenschap viert vrijdag het feestelijke moment van het hoogste punt uitbundig.

Sikhi is de op vier na grootste wereldgodsdienst. De Nederlandse Sikh-gemeenschap bestaat uit zo'n 15.000 gelovigen. De meerderheid hiervan woont in Amsterdam, Rotterdam, Almere en Den Haag. De Haagse tempel wordt het eerste eigen pand van de Siks. Alle andere gurdwara's zitten in oude bedrijfspanden of schoolgebouwen.

dinsdag 4 november 2014

Sikhs willen gerechtigheid

Sikhs willen gerechtigheid


DI 04 nov 2014 | 08.05 
Honderden Sikhs kwamen samen in de Indiase hoofdstad New Delhi om op te roepen voor gerechtigheid. In 1984 werden meer dan 3000 Sikhs vermoord tijdens rellen die tegen hen gericht waren. 

Deze rellen waren het gevolg van de moord op de toenmalige Indiase premier Indira Gandhi, die omgebracht werd door haar Sikh-bodyguards op 31 oktober 1984. De protesterende Sikhs hadden een duidelijke boodschap: zij willen beklemtonen dat ze allerminst terroristen zijn. In India wonen momenteel ruim 20 miljoen Sikhs.

Bron: NPO Spirit

Video bij NPO Spirit   Bekijk



maandag 3 november 2014

Sikhs vieren geboorte van eerste Goeroe

Sikhs vieren geboorte van eerste Goeroe

26/10/2014 om 21:59 door fivr



Sint-Truiden - In Sint-Truiden hebben de Sikhs zondag de geboorte van Sri Goeroe Nanak Dev ji, hun eerste Goeroe, gevierd. Dat gebeurde naar jaarlijkse gewoonte met een demonstratie van hun tradities. Het dans- en muziekspektakel lokte heel wat kijklustigen.