dinsdag 29 april 2014

Sikhs krijgen monument

Sikhs krijgen monument

  • DINSDAG 29 APRIL 2014, 03U00
  • AUTEUR:ELS


SINT-TRUIDEN - De Sikh-gemeenschap krijgt op het kerkhof van Schurhoven een monument dat de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdenkt.

Aanleiding is de herdenking van de 'Groote Oorlog' en het project ComingWorldRememberMe (CRWM), dat al een maand loopt in Sint-Truiden en waarbij al 1.200 beeldjes werden gemaakt. Vier jaar lang kunnen mensen wereldwijd workshops volgen om samen 600.000 beeldjes te maken uit klei, één beeldje voor elke gesneuvelde op Belgische bodem. Het stadsbestuur nodigde ook de Sikhs uit om beeldjes te persen. Zo'n vijftig onder hen gingen op de uitnodiging in. De Indiërs speelden een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de Westhoek sneuvelden 4.000 Indiase soldaten die meestreden aan de zijde van de geallieerden. Het 47ste Sikh regiment verloor 348 man op een totaal van 444. De rol van de Indiase troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog was lange tijd vergeten, maar in 1999 kwam daar verandering in. Toen herdacht de Europese Sikh-gemeenschap de slachtoffers met de oprichting van een bescheiden monument in Ieper.

'In Sint-Truiden verblijft al enkele decennia een uitgebreide gemeenschap van Sikhs. We willen voor hen een herdenkingsmonument oprichten op het kerkhof van Schurhoven', aldus burgemeester Veerle Heeren (CD&V). 'We bespreken de modaliteiten met kunstenaar Koen Vanmechelen, die het initiatief voor CRWM nam.'