vrijdag 29 januari 2010

‘Achternamen van kinderen aanpassen aan Sikh-traditie’

'Achternamen van kinderen aanpassen aan Sikh-traditie'
ChristenUnie: http://epaper.rodimedia.nl/rodimedia/data/EPaper/almeredezeweek/epaper/1696480.htm 
ALMERE - De ChristenUnie wil dat de achternamen van Sikh-kinderen in overeenstemming komen met de tradities in hun geloof.

De ChristenUnie licht toe: "De Sikh-traditie schrijft voor dat alle jongens de achternaam 'Singh' krijgen en alle meisjes de achternaam 'Kaur'. Het schijnt echter met zekere regelmaat voor te komen dat Sikh-jongens in Nederland opgescheept worden met de achternaam Kaur en meisjes met de achternaam Singh."

Een voorbeeld: een Nederlands Sikh-meisje met de achternaam Kaur trouwt met een Indiase man met de achternaam Singh (ook een Sikh dus). Zij kreeg een zoontje, die ze in Nederland alleen kon laten inschrijven met de achternaam Kaur, omdat de vader de Indiase nationaliteit zou hebben.

De ChristenUnie wil nu van het college weten of het mogelijk is om de achternaamgeving aan te passen bij de Sikh-traditie. Bij voornamen is dat geen probleem, maar bij achternamen ligt dit wat ingewikkelder. "Het lijkt ons niet onredelijk om de wet zodanig te wijzigen dat het de Sikh-geloofsgemeenschap in Nederland mogelijk wordt gemaakt om zich aan deze traditie te houden."