vrijdag 18 december 2009

142 Sikhs vragen asiel aan in Sint-Truiden

Onzekerheid blijft voor asielzoekers

142 Sikhs vragen asiel aan in Sint-Truiden

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLELI_20091217_001
Sint-Truiden - Mensen zonder papieren konden tot 15 december 2009 terecht bij gemeente- en stadsbesturen voor een regularisatieaanvraag. 195 aanvragen werden ingediend. Daarbij waren 142 Indiërs, voornamelijk Sikhs.

In Sint-Truiden zijn de aanvragen gespreid over de volgende nationaliteiten: Afghanistan (5), Angola (1), Armenië (4), Bhutan (3), Bosnië-Herzegovina (2), Congo (1), Egypte (1), Georgië (1), Ghana (1), India (142), Ivoorkust (1), Kosovo (1), Liberia (1), Marokko (6), Nepal (6), Nigeria (1), Pakistan (2), Polen (1), Russische Federatie (6), Rwanda (1), Servië-Montenegro (2), Tsjechische Republiek (1), Togo (1), onbepaald (2).

Burgemeester en federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove (SP.A) heeft vragen bij de afhandeling van de aanvragen. 'Achter elke aanvraag zit een diepmenselijk verhaal van hoop, verwachtingen en ontgoochelingen. De meesten zijn al één of meerdere keren bij mij langsgeweest als burgervader met de vraag officieel hier te kunnen blijven. Ik hou mijn hart vast hoe groot de ontgoocheling gaat zijn als ze nu weer eens zouden te horen krijgen dat ze geen papieren kunnen krijgen.'

'De situatie waarin deze mensen verkeren, is erg onzeker, niet alleen omdat ze moeten afwachten of ze in aanmerking komen voor regularisatie, maar ook door de juridische onzekerheid. Immers, de Raad van State vernietigde de huidige procedure voor de regularisatie van asielzoekers. De regering besliste de regularisaties via een instructienota met criteria, terwijl het parlement dat had moeten doen met een aanpassing van de Vreemdelingenwet. Hierdoor zal staatssecretaris voor Migratie- en Asielbeleid Melchior Wathelet elk individueel dossier nu opnieuw moeten bekijken, net zoals dit voorheen het geval was.'

donderdag 3 december 2009

School of tulband?!

School of tulband?! PDF Afdrukken E-mailadres
http://www.internationaalcomite.be/icjo/index.php/nl/persberichten/100-school-of-tulband.html 
Geschreven door Webmaster   
vrijdag, 27 november 2009 10:23

sikhsHet algemeen hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs en in heel wat scholen van het katholiek onderwijs treft niet alleen de moslimmeisjes, maar ook andere gelovigen groepen, zoals de Sikhs uit India. Daarom nodigt de Sikh-gemeenschap vertegenwoordigers van het secundair en basisonderwijs en politici uit tot een gesprek op woensdag 2 december om 20.00 uur in het Cultuurcentrum van Sint-Truiden. De ouders maken zich zorgen over de onderwijskansen en de toekomst van hun kinderen.

In het Sikhisme is het dragen van een tulband voor mannen verplicht en ook vrouwen dragen een hoofdbedekking. De discussie over het al dan niet toelaten van de hoofddoek in de scholen maakt de Sikh-gemeenschap al een tijdje ongerust over de toekomst van hun kinderen. Ze zijn zich goed bewust van het belang van het onderwijs in een volwaardige integratie en ze willen hun kinderen daarbij alle kansen geven. Maar betekent integratie ook dat ze hun (culturele en religieuze) identiteit moeten opgeven om tot volwaardige burgers uit te groeien?

"Waarom kan onze samenleving niet een tuin met verschillende bloemen zijn?", vroeg Karmjit Singh op een vergadering.

Een aantal geëngageerde ouders en bestuursleden van vzw Guru Nanak Sikh Society zocht in het begin van het jaar partners om het gesprek aan te gaan. Ze klopten op de deur van het Internationaal Comité, KMS, PRIC Limburg, Vluchtelingen Platform Limburg, Integratiedienst Sint-Truiden.

De Guru Nanak Sikh Society vzw is een lidorganisatie van het Internationaal Comité vzw. Het IC is een federatie van en door verenigingen van etnisch-culturele minderheden. De organisatie overkoepelt meer dan 200 verenigingen van zeer diverse afkomst, nationaliteit, etnie en geloof in heel Vlaanderen en Brussel.