maandag 27 april 2009

Sikhs vieren feest in Haven

Sikhs vieren feest in Haven

22 april 2009

http://www.webregio.nl/almere/regionaalnieuws/artikel/172013/sikhs+vieren+feest+in+haven+almere.aspx

ALMERE - De Nederlandse Sikhs kwamen zondag in Almere bij elkaar om feest te vieren. Zij droegen oranje kledij en oranje tulbanden, vanwege de oranje vlag van het Sikh-geloof. In een grote optocht trokken de Sikhs door de straten van Almere Haven. De processie, die startte en eindigde bij het Sikh gebedshuis aan de Brongouw, stond in het teken van feest, wederzijds begrip, liefde en vrede in de wereld.



Naast de Internationale Dag van de Tulband, die dit jaar op 13 april viel, vierden de Sikhs Vaisaikhi. Het is 310 jaar geleden dat de tiende en laatst levende Guru Gobind Singh Ji op de dag van Vaisakhi, een Sikh festival ter aanduiding van het oogstseizoen, een nieuwe vrijwillige orde van Sikhs oprichtte. De Khalsa broederschap zijn Sikhs die een doopceremonie hebben ondergaan. Zij volgen een gedragscode en dragen vijf onderscheidende symbolen van het broederschap.

Het meest opvallende symbool is het ongeknipte haar, bedekt met een tulband. "Vaisakhi wordt jaarlijks gevierd met een processie. Het is een feest voor iedereen. Het is een periode om Gods liefde en vertrouwen in ons te herinneren", aldus een woordvoerder van de Dutch Sikh Council.

vrijdag 10 april 2009

Processie voor wederzijds begrip door de straten van Haven

Processie voor wederzijds begrip door de straten van Haven

almere/Tamar de Vries - 

In Nederland wonende sikhs houden zondag 19 april voor de derde maal hun processie door Haven. De optocht staat in het teken van feest, wederzijds begrip en vrede. Tevens grijpen de gelovigen het feest aan om informatie te verstrekken over hun religie.

Zo wordt er ook aandacht gevraagd voor de 'internationale dag van de tulband', die dit jaar op tweede paasdag valt. Tijdens de processie zijn de sikhs gekleed in hun traditionele oranje kledij, compleet met oranje tulbanden.

Tijdens hun festiviteit herdenken de sikhs dat 310 jaar geleden in Punjab in India voor het eerst de khalsa werd geopenbaard. De khalsa is een collectief van sikhs die tulband en ongeknipte haren dragen om te laten zien dat zij hun geloof praktiseren. In de processie wordt ook een exemplaar van de helige schrift meegedragen.

De processie of nagar kirtan vindt plaats ter gelegenheid van het oogstseizoen, vaisakhi. In de tijd dat het sikhgeloof ontstond werden de eerste vijf uitverkorenen tijdens dit feest gedoopt en ingewijd.

G Singh van de sikhgemeenschap in Almere vertelt dat Nederland in totaal elfduizend sikhs telt. ,,In Almere wonen honderdvijftig

sikhfamilies. Sinds we een eigen gurudwara (tempel) in Haven hebben, vieren we onze eigen vaisakhi met processie hier. Voor die tijd vierden we het in de Amsterdamse tempel'', aldus Singh

Iedereen is welkom om een kijkje te nemen bij de processie, die start bij de tempel aan de Brongouw 57. De processie vertrekt bij de tempel en loopt via de Oldewierde, Strandweg, Sluis, Stadswerf, Markenlaan en De Paal terug naar de tempel. Aanvang 11.00 uur.