donderdag 30 augustus 2007

Sikhs verontwaadigd over fouilleren tulband

Sikhs verontwaadigd over fouilleren tulband
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_564661.html

Agenten op Amerikaanse luchthavens hebben het recht gekregen om de tulband te fouilleren bij veiligheidscontroles. Dit kan ook wanneer de betrokkene al door een metaaldetector is gegaan. Het geloof van de sikhs verbiedt de mannen om hun haar te knippen en legt hen op hun haren te bedekken met een tulband. De vertegenwoordigers van de sikh-gemeenschap in de VS reageren verontwaardigd.

Behandeling per religie
"De maatregel laat de veiligheidsagenten toe om de reizigers op verschillende manieren te behandelen naargelang hun religie", meent een verontwaardigde Amardeep Singh, voorzitter van de sikhvereniging Coalition sikh. Volgens hem wil dat voor het publiek ongeveer hetzelfde zeggen als: "wie een tulband draagt is gevaarlijk". Dergelijke maatregel druist in tegen "de geest van het pluralisme waarin dit land is ontstaan".

Discriminatie? Onmogelijk!
Het agentschap voor 'Veiligheid in het verkeer' stelt dat de maatregel niets te maken heeft met religieuze voorkeur van de reizigers. "We hanteren geen criteria die betrekking hebben op ras of religie maar bouwen daarentegen garanties in om ons ervan te verzekeren dat dergelijke discriminatie niet mogelijk is", aldus een woordvoerster van het agentschap, Lara Uselding.

Geen moslims
De Coalition sikh werd na de aanslagen van 11 september opgericht om de Amerikanen vertrouwd te maken met de sikh-religie. Na de aanslagen werden immers meerdere sikhs aangevallen in New York omdat ze verward werden met moslims. (afp)

Sikhs ontstemd over screening tulbanden op luchthavens

Sikhs ontstemd over screening tulbanden op luchthavens
http://www.luchtvaartnieuws.nl/news/?id=21719
27-08-2007

NEW YORK - De Amerikaanse belangenorganisatie voor Sikhs is danig ontstemd over een nieuwe veiligheidsregel van de Transport Security Administration (TSA). Volgens die regels mogen personen die een tulband dragen op luchthavens extra worden gescreend. Belangenorganisatie Sikh Coalition schreeuwt intussen moord en brand, omdat men vindt dat er nu gecontroleerd wordt op basis van religie.

"Sikhs uit de rij wachtenden halen is net als zwarten of moslims uit de rij halen," zo zegt een woordvoerder. De TSA benadrukt dat dit absolute onzin is, omdat hetzelfde geldt voor mensen met een cowboyhoed, baret of ander hoofddeksel. Overigens vindt de extra controle alleen plaats als een detectiepoortje afgaat bij een Sikh.

Tijdens de extra screening moet veiligheidspersoneel met een metaaldetector de tulband onderzoeken. Daarbij wordt de tulband, uit respect voor de Sikhs, zo min mogelijk aangeraakt.

Sikhs in Amerika hekelen fouillering

Nieuwe maatregel op luchthavens
Sikhs in Amerika hekelen fouillering
http://www.rorate.com/rorate/scripts/nws_art.php?id=38832
Geplaatst door Theo Borgermans op

ma 27 aug '07 om 07:00u
NEW YORK (RKnieuwsnet) - De grootste belangenvereniging van de sikh-gemeenschap in de Verenigde Staten is verontwaardigd over een nieuwe maatregel die de agenten op de Amerikaanse luchthavens het recht geeft om bij veiligheidscontroles ook de tulband te fouilleren. Dit kan ook wanneer de betrokkene al door de metaaldetector is gegaan.
Het geloof van de sikhs verbiedt de mannen om hun haar te knippen en legt hen op hun haren te bedekken met een tulband.

Het agentschap voor veiligheid in het verkeer stelt dat de maatregel niets te maken heeft met religieuze voorkeur voor reizigers. 'We hanteren geen criteria die betrekking hebben op ras of religie maar bouwen daarentegen garanties in om ons ervan te verzekeren dat dergelijke discriminatie niet mogelijk is', aldus een woordvoerster van het agentschap. Na de aanslagen van 9/11 werden meerdere sihks aangevallen in New York omdat ze verward werden met moslims. (tb)